Erasmus plusd LOGONa Eszterházy Károly Catholic University u mađarskom gradu Eger u prostorijama vodećeg partnera na projektu, od 21 – 22. 11. 2023. održan je prvi radni sastanak partnera na projektu „Unapređenje obrazovanja o zelenom turizmu u visokoškolskom sustavu kroz razvoj alternativnih prilika za učenje“ – GreenTEA.

Erasmus plusd LOGOInstitut za poljoprivredu i turizam aktivno se uključio u provedbu još jednog zanimljivog i korisnog projekta iz Programa ERASMUS+ temeljem kojeg će u narednih 36 mjeseci nastojati dati doprinos razvoju programa edukacije studenata u području održivog, zelenog pogleda na održivost turizma i turističkih usluga.

naturallyU sklopu projekata EkoPis (Promicanje ekologije i ekološke pismenosti) i NATURALLY (Strane invazivne biljne vrste kao izvor farmaceutika) koje provodi naš Institut te programa popularizacije znanosti MikroskopiJA na netu Hrvatskog mikroskopijskog društva, tijekom prosinca smo organizirali mikroskopijske radionice „Od sitnozora do AI – mikroskopiranjem do STEM-a“ za osnovnu i srednju školu. U našim smo radionicama posebnu pažnju posvetili istraživanju invazivnih biljnih vrsta te važnosti ekološke pismenosti. Na taj smo način željeli mladima približiti istraživanja kojima se bavimo. 

logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam, u suradnji sa udrugom Istarska web tržnica, u sklopu projekta Domaća web tržnica, organizirao je stručno predavanje za poljoprivrednike pod nazivom „Novine u sustavu potpora iz europskih poljoprivrednih fondova u programskom razdoblju 2023.-2027.“. Predavanje je održano u ponedjeljak, 04.12.2023. s početkom u 17,00 sati dvorani Doma obrtnika u Poreču.

logo 2022 prozirInstitut za poljoprivredu i turizam organizira

1. dopunsku izobrazbu 19.12.2023. s početkom u 15.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-FZGSF6ND

2. osnovnu izobrazbu 11.12.2023. s početkom u 10.00 sati. Sve prijave rade se preko sustava eGrađani na linku IZOBRAZBA PRIJAVA - FITOSANITARNI INFORMACIJSKI SUSTAV, a izobrazbu možete pronaći pod šifrom 2023-009-JKTOEF2P

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na e-mail: zivka@iptpo.hr

logo 2022 prozirPoštovani, kolege vinari, vinogradari i ostali zainteresirani dionici, sa zadovoljstvom Vas pozivamo na radionicu radnog naslova "Duranija i Hrvatica: Enološki potencijal i mogućnost pozicioniranja na vinskoj sceni Istre" . Radionica će se održati u ponedjeljak, 4. prosinca 2023. godine s početkom u 14:00 sati u Poreču, u dvorani pored vinskog podruma Instituta za poljoprivredu i turizam i Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci.

Dana 21. i 22. stLogo_Dialogue4Tourism.jpgudenoga 2023. organizirano je događanje u okviru programa Interreg Euro-MED pod nazivom „CONNECTING THE DOTS; The path to a smarter and greener Mediterranean“. Organizatori događanja bili su Zajedničko tajništvo programa Interreg Euro-MED zajedno sa slovenskim partnerima.

Zaklada AdrisČast nam je što je Zaklada Adris ove godine od 50 financiranih projekata odabrala baš naš za javnu prezentaciju u sklopu Svečane dodjele projekta 17. natječajnog ciklusa Zaklade Adris u Zagrebu. Prezentaciju projekta „Velika stabla su naše blago: čuvajmo ih!“ održala je Mirela Uzelac Božac, mag. oecol. s Instituta za poljoprivredu i turizam. Suradnici na projektu su dr.sc. Barbara Sladonja i dr.sc. Danijela Poljuha s Instituta, kolege iz tvrtke Arboring te Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu.

logo AMORezultati istraživanja na Uspostavnom istraživačkom projektu UIP-2020-02-7413 Anti-Mikrobi-OL (AMO) prikazani su i objavljeni u znanstvenom radu „The Antibacterial Effect of Selected Essential Oils and Their Bioactive Constituents on Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi: Phytotoxic Properties and Potential for Future Olive Disease Control“. Članak je objavljen u MDPI časopisu „Microorganisms“ (IF 4.8) u posebnom izdanju časopisa Plant Pathogens: Monitoring, Identification and Biological Control

cropped naturally hrzz 1Rezultate projekta NATURALLY (HRZZ-IP-2020-02-6899) predstavili smo znanstvenoj javnosti u novom znanstvenom radu naslovljenom „Morphology of extrafloral nectaries of Ailanthus altissima (Mill.) Swingle (Simaroubaceae)” objavljenom u znanstvenom časopisu Periodicum biologorum. U ovom smo radu istraživali morfologiju pajasena – jedne od četiri invazivne vrste kojom se bavi projekt. U radu smo primjenjivali mikroskopijske metode u proučavanju ekstrafloralnih nektarija i raspravljali o njihovoj mogućoj ulozi i funkciji u fiziologiji biljke.

logo 2022 prozirPo javnom natječaju, koji je bio objavljen 26. listopada 2023. godine putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, na oglasnoj ploči Instituta i na web stranici Instituta, na radno mjesto tehnički suradnik za rad u Vinarskom laboratoriju, na određeno vrijeme, primljena je Iva Blašković mag.ing.bioproc.

fermentationDr. sc. Sanja Radeka, voditeljica HRZZ projekta VINUM SANUM, u suradnji s kolegama s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavila je rad naslova ''Effect of Different Vinification Techniques on the Concentration of Volatile Aroma Compounds and Sensory Profile of Malvazija Istarska Wines'' u uglednom znanstvenom časopisu „Fermentation“ (Q1; IF: 3,7).

 

Potkategorije