RAST ISTRE LOGOU okviru radnog paketa 5, IPA/EFRR SLO-HR 2007-2013 projekta RAST ISTRE u petak, 23. svibnja 2014. u Obrtničkom domu u Poreču održan je stručni seminar "Revitalizacija voćnih vrsta u Istri". Uvodnim predavanjem projekt je predstavila voditeljica prof.dr.sc. Nataša Poklar Ulrih s Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a predavanja o manje zastupljenim voćnim vrstama šipku, žižuli, bademu, planici i običnom kopriviću (ladonji) održali su stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dr.sc. Sara Godena, dr.sc. Marin Krapac i Elvino Šetić, dipl.ing.agr., Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, dr.sc. Mira Radunić, te Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci dr.sc. Željko Prgomet.

LOGO ciooalogo Sara 2014Od 4. do 5. lipnja 2014. godine prvi put je u Kopenhagenu (Danska) održana izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja Copenhagen International Olive Oil Awards (CIOOA). U međunarodnom panelu bilo je ukupno 11 članova iz 6 zemalja (Italija, Španjolska, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Japan) na čelu s voditeljem panela, Gino Cellettijem. Među članovima panela bila je dr. sc. Sara Godena iz našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, ujedno i prošlogodišnja ocjenjivačica i članica međunarodnog panela NYIOOC.

ZADAR 2014 230.05.2014. Institut za poljoprivredu i turizam posjetilo je izaslanstvo Zadarskog sveučilišta Odjela za ekonomiju.

Cilj posjeta bio je upoznati djelovanje i rad naše institucije koja je poznata po dugogodišnjoj tradiciji znanstvenog i stručnog rada, te otvoriti mogućnosti za zajedničku suradnju koja bi bila u obostranom interesu. Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru i njegovo znanstveno nastavno osoblje osobito su zainteresirani za suradnju s našim Zavodom za turizam.

LOGO Hr kem drustvoPredavanje našeg istaknutog stručnjaka, fizičara i renomiranog znanstvenika dr.sc. Gorana Zgrablića pod naslovom „Sve što može poći po zlu u fotoizomerizacijikromoforeretinala“, održati će se u utorak, 27. svibnja 2014. godine u velikoj sali Instituta za poljoprivredu i turizam (Karla Huguesa 8, Poreč) s početkom u 13.30 sati.

Predavanje se organizira u sklopu redovitog kolokvija Hrvatskog kemijskog društva – podružnice Pula.

Predavanje je otvoreno i svi su dobrodošli !

Više o predavaču i temi

Iowa 2014U subotu, 17. svibnja 2014. Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč posjetili su profesori i studenti s Iowa State University (College of Agriculture and Life Sciences, Ames, IA), zatim Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Beogradu i profesorice s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Suma 1Institut se drugu godinu zaredom uključuje u manifestaciju “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ koja se u cijeloj Hrvatskojorganizira pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Danas (ponedjeljak, 12.05.2014.) svečanim otvaranjem poučne staze otvoren je i 4. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u Poreču. Sadržaj staze i uređenje šume realizirali su Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s Gradom Porečom, Zdravim Gradom Poreč, TZ Poreč, Hrvatskim šumama d.o.o., Uslugom Poreč d.o.o., Zavičajnim muzejom Poreštine i JU Natura Histrica. Stazu je otvorio gradonačelnik Poreča.

Logo MTI Bijeli11.05.2014. u sklopu 21. VINISTRE na projektu IPA/EFRR projekt Putevima Malvazije istarske / Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra) projektni partner Udruga vinogradara i vinara Istre – VINISTRA, organizirao je stručnu radionicu radnog naslova „Sljubljivanje vina različitih stilova Malvazije istarske sa hranom“

Logo MTI Bijeli09.05.2014. na 21. VINISTRI predstavljeni su prvi rezultata IPA/EFRR projekta Putevima Malvazije istarske / Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra). Rezultate prvih aktivnosti prezentirali su dr.sc. Sanja Radeka, dr.sc. Ivica Matošević predsjednik Udruge VINISTRA, te Živa Pišot predstavnica projektnog partnera Društva vinogradnikov slovenske Istre.

 

tjedan botanickih vrtova 2014Na natječaj za najbolji likovni rad na temu „Čarobni vrt“ koji je Institut za poljoprivredu i turizam u sklopu manifestacije „Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ raspisao za porečke vrtiće, pristiglo je ukupno 15 likovnih radova. Radovi će tijekom trajanja manifestacije biti izloženi u Zavičajnom muzeju Poreštine. Proglašenje najboljih radova bit će organizirano na svečanom otvaranju Tjedna, u ponedjeljak, 12. svibnja 2014. u 10.00 h u šumi Sv. Marko kraj Instituta za poljoprivredu i turizam.

Sve grupe-sudionici bit će nagrađeni, a oni najbolji posebnim nagradama.

PREGLED SVIH PRISTIGLIH RADOVA

ulje-maslinovoU sklopu 5. Sajma agroproizvoda „UMAG LAND“ održana je i deseta obljetnica Međunarodne smotre maslinovog ulja „UMAGOIO 2014“ u organizaciji umaške udruge maslinara „Maslina-Ulivo“. Program manifestacije obogaćen je brojnim predavanjima, a znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča održali su tri znanstveno - stručna predavanja iz područja maslinarstva i maslinovog ulja.

 

radioistraPoslušatje kratki intervju u emisiji „Poljoprivredna kultura“ koji je snimljen u petak 02.05.2014. na Radio Istru. Tema Intervjua bila je utjecaj vremenskih prilika na bolesti u vinogradu. EMISIJA

LOGO JAR CasopisZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam u suradnji s kolegama znanstvenicima i stručnjacima s drugiih renomiranih institucija u Republici Hrvatskoj i inozemstvu objavili su dva A1 rada u kojima su detaljno objasnili neke od tehnologija proizvodnje povrća u mediteranskim prostorima. Ovim radovima autori potvrđuju važnost znanstvenih istraživanja na području povrćarstva kao jedne od najvažnijih poljoprivrednih grana u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske.

Potkategorije