OP SI-HR multiling U okviru 21. izložbe hrane i pića „Histria“ u Puli dana 07.02.2014., dr. sc. Milan Oplanić održao je predavanje pod nazivom „Izravna prodaja poljoprivrednih proizvoda putem Interneta – koristi za proizvođače i potrošače“.

Prema planu i hodogramu projekta OSIPPPIT, provedba ove aktivnosti predviđena je u sklopu radnog paketa 3 (Edukacija poljoprivrednika o mogućnostima izravne prodaje) i radnog paketa 5 (Informiranje javnosti).

Proljeće je ove godine svojom ljepotom puno ranije obuhvatilo naše poljoprivredno imanje. Toplina njegovog dodira sve nas je obradovala.

Badem pcela 2014 Badem 2014

 

diplomaU četvrtak 23.01.2014. na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Puli, sada dr.sc. Darko Saftić obranio je doktorski rad naslova "Uloga lokalne samouprave u destinacijskom menadžmentu". Doktorski rad je obranjem pred komisijom:

1. Prof. dr.sc. Sandra Krtalić, redovita profesorica - predsjednik povjerenstva
2. Prof. dr.sc. Jasmina Gržinić. izvanredna profesorica - mentor
3. Prof. dr.sc. Dragan Magaš, redoviti profesor - član
 
Za više informacija obratite se doktoru Darku Saftiću

OP SI-HR multilingNa trećem raspisu javnog natječaja za sufinanciranje EU projekata iz Operativnog programa IPA EU SLO - HR 2007 - 2013 naš Institut dobio je sufinanciranje za rad na 2 projekta u kojem smo vodeći partneri i na jedan projekt u kojem smo suradnici. Ukratko o svim projektima pročitajte u sažecima koji su objavljeni u nastavku.

 

ipardInstitut za poljoprivredu i turizam ponovo je potvrdio svoju stručnost u izradi strategija time što je izradio  Lokalnu razvojnu strategiju do 2014. godine za LAG Južna Istra temeljem koje je istom LAG-u odobreno financiranje u ukupnom iznosu od 900.000 HRK u naredne dvije godine. Svojim aktivnostima nastojati ćemo pridobiti i buduće poslove s obzirom da smo kvalitetom izrade Lokalnih razvojnih strategija još jednom potvrdili svoju stručnost. Naime od 6 registriranih LAG-ova na području Istre, 3 LAG-a dobila su novac za sufinanciranje, a od toga je Institut izradio za dva 2, lokalne razvojne strategije. Za daljnje informacije obratite se dr.sc Milanu Oplaniću.

olea-logo18. Međunarodna manifestacija o maslini i kvaliteti maslinovog ulja „Tekuće zeleno zlato Istre“, koju su organizirale Udruga maslinara Istarske županije „Olea Tar“ i Udruga poljoprivrednika „AGRO – POREČ“, održana je u Taru 14.12.2013.g. Temeljni cilj ove manifestacije je promidžba maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete s područja Istre te upoznavanje s problematikom maslinarske djelatnosti. U tu svrhu je Institut u suradnji s Udrugama, organizirao tri znanstveno stručna predavanja koja maslinarima omogućuju da budu u tijeku s najnovijim znanstvenim i stručnim spoznajama na području maslinarstva i maslinovog ulja.

kamenjakJavna ustanova Kamenjak u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču organizirala je stručnu edukaciju na temu ekološkog maslinarstva koja se održala u srijedu, 11. prosinca, 2013. Ova zanimljiva i korisna predavanja slušalo je dosta zainteresiranih profesionalnih maslinara i maslinara početnika, te ostalih poljoprivrednika zainteresiranih za različite aspekte ekološke proizvodnje. 

Obavještavamo sve zainteresirane korisnike našeg znanja i istraživanja da ćemo s ovakvim predavanjima nastaviti i u 2014. godini. 

Koje teme su na ovom predavanju obrađene možete pogledati u PROGRAMU predavanja, a za dodatna pitanja možete se obratiti dr.sc. Barbari Sladonja. 

Nano Captor12.12.2013. u 10.00 sati u Institutu za poljoprivredu i turizam održalo se predavanje "Nanomaterials in marine environmental research-from biosensors to nanotoxicology" u organizaciji HRVATSKOG KEMIJSKOG DRUŠTVA – PODRUŽNICE PULA

Ovo iznimno zanimljivo predavanje održao je dr. sc. Daniel Lyons (IRB, CIM Rovinj) vrstan stručnjak na ovom području istraživanja u Hrvatskoj i svijetu. 

Za više informacija obratite se dr.sc. Danijeli Poljuha ili dr.sc. Barbari Sladonja

degustacija vinaDana 02.12.2013. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na Katedri za Tehnologiju i kontrolu namirnica (nositeljice prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak) glavni enolog našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, Tomislav Plavša dipl.ing.agr., već drugu godinu za redom održao je studentima pozivno predavanje o sustavu ocjenjivanja vina prilikom puštanja u promet u RH, osnovnim bolestima i manama u vinima te načinu certificiranja degustatora vina na području RH. Svi zainteresirani za sadržaj predavanja mogu kontaktirati našeg enologa na e-mail: tomislav@iptpo.hr

diplomaU petak, 22. studenog 2013. godine, sada dr.sc. Sara Godena obranila je doktorski rad naslova: „Viroze autohtonih i introduciranih sorti masline (Olea europaea L.) u Istri i njihov utjecaj na kakvoću djevičanskog maslinovog ulja“. Mentorice pri izradi rada bile su izv. prof. dr. sc. Edyta Đermić sa Agronomskog  fakulteta te doc. dr. sc. Ivone Jakaša sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Doktorsku disertaciju obranila je pred članovima povjerenstva:

  1. izv. prof. dr. sc. Đani Benčić, Agronomski fakultet
  2. prof. dr. sc. Božena Barić, Agronomski fakultet
  3. izv. prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet

cromar logo1Znanstveni novaci našeg Instituta Ana Težak Damijanić dipl.oec. i Darko Saftić dipl.oec. prezentirali su i objavili  znanstveni rad naslova "ENVIRONMENTAL ATTITUDES OF TOURISTS", na kongresu CROMAR 2013. Zaključci ovog interesantnog istraživanja baziraju se na rezultatima koji govore da je potrošačka ekološka svijest novi trend u turističkoj potražnji i kao takav ima određeni utjecaj na proces donošenja odluka vezanih uz turizam. Zbog vrlo natjecateljskiog karaktera turističkog tržišta i na koncu samih turista ekološka svijest može se koristiti za razvoj odgovarajuće marketinške strategije u turizmu, i to na način da se bolje razumijavanje ekološke svijesti definira kao preduvijet stvaranja kvalitetnijeg i prepoznatljivijeg održivog turističkog proizvoda. Osobito na obuhvatu razvoja turizma ruralnih prostora. Ako želite više podataka o samoj problematici ovog zanimljivog istraživanja možete kontaktirati autora rada putem kontakata koje ćete pronaći na našim web stranicama. 

Više o samim događanjima pročitajte na web stranici kongresa.

Potkategorije