Panel CHF 223.11.2015. g. službeni Panel za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja Instituta za poljoprivredi i turizam ugostio je 11 članova službenog Panela iz Švicarske čija je voditeljica Annette Bongartz. Oba Panela, u svojim zemljama, ovlašteni su za službene kontrole djevičanskih maslinovih ulja na tržištu, akreditirani su za provođenje senzorske analize maslinovih ulja i priznati od strane Međunarodnog vijeća za maslinu (IOC) za tu djelatnost.

 

prezentacijaNa sjednici Turističkog vijeća TZO Vrsar održanoj 9. studenog 2015. godine prezentirani su rezultati projekta „Upravljanje manifestacijama turističke destinacije Vrsar“. Naručitelj projekta bila je Turistička zajednica općine Vrsar, a nositelj projekta Zavod za turizam Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, s voditeljicom dr.sc. Klarom Trošt Lesić.

 

EconomircresearchcoverU časopisu „Economic Research – Ekonomska Istraživanja“ kojeg izdaje prestižna izdavačka kuća "ROUTLEDGE JOURNALS - TAYLOR & FRANCIS",  09.11.2015. objavljen je članak autora dr. sc. Ozren Rafajaca i dr. sc. Darko Saftića naslova: „How to Reduce Costs? - Discussion About a Need for a New Economic Paradigm“. Više možete pročitati na WEB STRANICAMA časopisa.

TADMArinelaDr.sc Marinela Dropulić Ružić i dr.sc. Klara Trošt Lesić sudjelovale su na TAD konferenciji: koja se održala od 10. do 12. studenog 2015. godine u Termama Čatež u Sloveniji. Više o samoj konferenciji možete pročitati na ovom linku: TAD 2015

Turisticka klasaU nacionalnoj emisiji urednika Đure Tomljenovića, govori se o rezultatima istraživanja i projektima Zavoda za turizam. Prilog emisije možete pogledati OVDJE

VIPKAROLINA1ANa 13. međunarodnom kongresu Euro Fed Lipid, organiziranom od strane priznatog međunarodnog društva The European Federation for the Science and Technology of Lipids, koji je održan u Firenci, Italija, od 27. do 30. rujna 2015. g. prezentiran je dio rezultata istraživanja VIP projekta „Primjena filtracije u svrhu poboljšanja kvalitete i trajnosti djevičanskih maslinovih ulja“.

VIPKAROLINA2Processing and impact on active components in food“, knjiga je urednika Victor R. Preeedy, uglednog profesora Odjela za prehranu i dietetiku Medicinskog fakulteta King's College-a u Londonu, koju je objavio izdavač Elsevier/Academic Press. Ova knjiga sadrži informacije ključne za razumijevanje kako se antioksidansi mijenjaju tijekom proizvodnje raznih prehrambenih proizvoda te navodi čimbenike koji utječu na sastav hrane kao i analitičke tehnike koje se koriste za određivanje antioksidansa u pojedinim vrstama hrane.

 

VIPKAROLINA3U petak 23.10.2015.g. u Biogradu na Moru održano je drugo zasjedanje Adriatic foruma senzorskih analitičara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Iniciator Foruma i organizator ovog zasjedanja je Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara Orkula iz Biograda na Moru, odnosno glavni tajnik udruge, gospodin Budimir Galić dipl. iur. Forum senzorskih analitičara ekstra djevičanskog maslinovog ulja zamišljen je da bude tradicionalni susret službenih i profesionalnih panela iz regije.

140za web copyU sklopu Dana otvorenih dana Instituta koji je održan u srijedu 7. listopada 2015. organizirali smo nagradnu igru za sve posjetitelje.Tri sretna dobitnika osvojila su bocu pjenušavog vina Malvazije u svečanom pakiranju. Svoju nagradu mogu podignuti svaki dan od 7 do 15 sati na porti Instituta. Dobitnici su ostavili slijedeće kontakte, provjerite, možda je to baš vaš mobitel:  1) 091-251299, 2) 091-5125254, 3) 098-9954950

Čestitamo!

Dana otvorenih vrata koji je održan u srijedu 7. listopada 2015. godine ispunio je sva naša, a nadamo se i vaša očekivanja.
Preko 400 posjetitelja sudjelovalo je u događanjima organiziranim povodom Dana otvorenih vrata, na radionicama, predavanjima iz područja poljoprivrede i turizma, degustacijama te laboratorijskim demonstracijama koje su se odvijale u laboratorijima Instituta. Program Dana otvorenih vrata bio je podijeljen u dva dijela, jutarnji dio bio je namijenjen djeci iz osnovnih i srednjih škola, dok je popodnevni program bio osmišljen za širu javnost.

LOGO NECSTouROve godine Institut za poljoprivredu i turizam postao je član tzv. akademskog odbora NECSTouR udruženja. NECSTouR je udruženje europskih regija s ciljem poticanja razvoja održivog i konkurentnog turizma. Više o NECStouR organizaciji možete naći na njihovim web stranicama

Ovim putem prosljeđujemo poziv NECSTouR-a na konferenciju pod nazivom "The EU’s Tourism Education & Training Offer – a mapping exercise and performance check“

Za dodatne informacije možete se obratiti dr.sc. Kristini Brščić.

140za web copyDanas širom otvaramo svoja vrata svim zainteresiranim osobama. Tijekom jutra će kroz naše radionice proći više stotina zainteresiranih školaraca osnovnih i srednjih škola Poreča i okolice. Poslijepodne pozivamo sve zainteresirane da nas posjete bez najave. Ako ne znate kako provesti ovo tmurno predblagdansko poslijepodne posjetite Institut i naučite nešto, zabavite se, učestvujte u nagradnoj igri i upoznajte nas. U svim radionicama bit će malo teorije i puno prakse! Ima ponešto za sladokusce, ljubitelje maslinovog ulja i vina, znatiželjne, turistički obrazovane i neobrazovane….Neka vas kiša ne spriječi, iako nećete možda moći prošetati našim imanjem, pripremili smo vam zanimljive radionice. Sve radionice vode naši stručnjaci, doktori znanosti iz područja o kojima će govoriti.

 

Potkategorije