140za web copyDanas širom otvaramo svoja vrata svim zainteresiranim osobama. Tijekom jutra će kroz naše radionice proći više stotina zainteresiranih školaraca osnovnih i srednjih škola Poreča i okolice. Poslijepodne pozivamo sve zainteresirane da nas posjete bez najave. Ako ne znate kako provesti ovo tmurno predblagdansko poslijepodne posjetite Institut i naučite nešto, zabavite se, učestvujte u nagradnoj igri i upoznajte nas. U svim radionicama bit će malo teorije i puno prakse! Ima ponešto za sladokusce, ljubitelje maslinovog ulja i vina, znatiželjne, turistički obrazovane i neobrazovane….Neka vas kiša ne spriječi, iako nećete možda moći prošetati našim imanjem, pripremili smo vam zanimljive radionice. Sve radionice vode naši stručnjaci, doktori znanosti iz područja o kojima će govoriti.

 

Naslovnica 3 konferencija ToSSEU zborniku radova s 3. Međunarodne znanstvene konferencije ToSEE – Tourism in Southern and Eastern Europe 2015 – Sustainable Tourism, Economic Development and Quality Life, objavljena su tri članka naših znanstvenika sa Zavoda za turizam. U nastavku objavljujemo naslove ovih izvrsnih radova, a za više informacija slobodno kontaktirajte naše kolege znanstvenike, autore istraživanja.

 

140za web copyVelika svečanost proslave 140. Obljetnice postojanja Instituta za poljoprivredu i turizam održana je 5. listopada 2015. u Istarskoj sabornici. Ova prekrasna svečana proslava izvrsno je objedinila ulogu instituta u životu grada Poreča i šire regije te je ujedno okrunila brojna događanja koja su bila i koja će biti organizirana povodom ovogodišnjeg obilježavanja 140. godišnjice djelovanja naše znanstveno istraživačka institucije.

140za web copyU srijedu 7.10.2015. otvaramo vrata našeg Instituta svim zainteresiranim osobama. Program koji smo osmislili prikladan je za odrasle i djecu svih uzrasta. Za sudjelovanje u jutarnjem programu potrebna je prethodna najava, a poslijepodnevni program otvoren je svim zainteresiranim posjetiteljima. Nadamo se da će nam to postati tradicija i da ćemo se u narednim godinama također družiti sa svim građanima Poreča i šire.

140za web copyOve godine Institut obilježava 140 godina djelovanja na području Istarske županije i šire. Tom prigodom tijekom cijele godine održavaju se različite manifestacije i aktivnosti namijenjene promociji znanstvenog i stručnog rada Instituta. Centralna svečanost obilježavanja 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 5. listopada 2015. u Istarskoj Sabornici.

Zaklada AdrisNa natječaju koji je otvoren 14. svibnja 2015 godine, Zaklada Adris je od ukupno 18 projekata u kategoriji Znanje i otkrića izabrala projekt Instituta za poljoprivredu i turizam: „Socijalna distanca i indeks polikroničnosti mladih djelatnika u hotelijerstvu“ čija je voditeljica dr.sc. Marinela Dropulić Ružić. Ukupno je pristiglo 736 prijava, od čega 331 u kategoriji Znanja i otkrića.

HBK 2015Na 12. Hrvatskom biološkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem, održanom u Svetom Martinu na Muri od 18. do 23. rujna 2015. prezentirani su rezultati istraživanja gastrointestinalne stabilnosti fenola u ekstraktima istarskih populacija samoniklog jestivog bilja - šparoge, veprine i bljušta. U istraživanju je sudjelovala dr. sc. Danijela Poljuha iz Instituta, a ono je provedeno u suradnji sa znanstvenicima iz više hrvatskih institucija: Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ustanove Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te Kliničkog bolničkog centra Split.

 

LOGO WINENETWORKPročitajte prilog o projektu WINETWORK koji je bio objavljen u Glasu Istre 23.09.2015. a odnosi se na reportažu o našem vrijednom projektu iz programa OBZOR 2020.

ČLANAK

6BBC Mailchimp webDjelatnice Instituta Danijela Poljuha, Barbara Sladonja i Ines Kralj prezentirale su istraživanje provedeno na invazivnoj biljnoj vrsti pajasen na 6. Balkanskom botaničkom kongresu održanom u Rijeci 14-18. rujna 2015. Istraživanje je provedeno u suradnji s kolegama Teom Zubin Ferri iz Ustanove Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Vanjom Stamenković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nikolom Ljubešićem iz Instituta Ruđer Bošković.

 

SpringerZnanstvenici Instituta objavili su rezultate svojih istraživanja u američkom ( Environmental Management ) i njemačkom ( European Food Research and Technology ) znanstvenom časopisu koji prihvaćaju za objavu samo radove s aktualnom problematikom te rezultate utemeljene na provjerenim znanstvenim metodama i usporedive s najaktualnijim svjetskim istraživanjima iz istog područja.

Header za web seminar hrvatsko povrceInstitut za poljoprivredu i turizam jedan je od suorganizatora 1. stručnog seminara za proizvođače povrća u Hrvatskoj. Stručni seminar biti će održan od 18. do 20. studenog ove godine u Opatiji. VIše o samom događanju pročitejte na WEB stranici GOSPODARSKOG LISTA.

Logo MTI BijeliPovodom završetka europskog IPA/EFRR projekta Putevima Malvazije istarske (15.01.2014.-15.07.2015.), u kolovozu 2015. na TV NOVA objavljen je intervju s voditeljicom projekta dr.sc. Sanjom Radeka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. O ciljevima projekta, realiziranim radnim paketima te završnim rezultatima projekta Putevima Malvazije istarske (Malvasia TourIstra) pogledajte u navedenom PRILOGU 

Potkategorije