olea-logo18. Međunarodna manifestacija o maslini i kvaliteti maslinovog ulja „Tekuće zeleno zlato Istre“, koju su organizirale Udruga maslinara Istarske županije „Olea Tar“ i Udruga poljoprivrednika „AGRO – POREČ“, održana je u Taru 14.12.2013.g. Temeljni cilj ove manifestacije je promidžba maslinovog ulja ekstra djevičanske kvalitete s područja Istre te upoznavanje s problematikom maslinarske djelatnosti. U tu svrhu je Institut u suradnji s Udrugama, organizirao tri znanstveno stručna predavanja koja maslinarima omogućuju da budu u tijeku s najnovijim znanstvenim i stručnim spoznajama na području maslinarstva i maslinovog ulja.

kamenjakJavna ustanova Kamenjak u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču organizirala je stručnu edukaciju na temu ekološkog maslinarstva koja se održala u srijedu, 11. prosinca, 2013. Ova zanimljiva i korisna predavanja slušalo je dosta zainteresiranih profesionalnih maslinara i maslinara početnika, te ostalih poljoprivrednika zainteresiranih za različite aspekte ekološke proizvodnje. 

Obavještavamo sve zainteresirane korisnike našeg znanja i istraživanja da ćemo s ovakvim predavanjima nastaviti i u 2014. godini. 

Koje teme su na ovom predavanju obrađene možete pogledati u PROGRAMU predavanja, a za dodatna pitanja možete se obratiti dr.sc. Barbari Sladonja. 

Nano Captor12.12.2013. u 10.00 sati u Institutu za poljoprivredu i turizam održalo se predavanje "Nanomaterials in marine environmental research-from biosensors to nanotoxicology" u organizaciji HRVATSKOG KEMIJSKOG DRUŠTVA – PODRUŽNICE PULA

Ovo iznimno zanimljivo predavanje održao je dr. sc. Daniel Lyons (IRB, CIM Rovinj) vrstan stručnjak na ovom području istraživanja u Hrvatskoj i svijetu. 

Za više informacija obratite se dr.sc. Danijeli Poljuha ili dr.sc. Barbari Sladonja

degustacija vinaDana 02.12.2013. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na Katedri za Tehnologiju i kontrolu namirnica (nositeljice prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak) glavni enolog našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, Tomislav Plavša dipl.ing.agr., već drugu godinu za redom održao je studentima pozivno predavanje o sustavu ocjenjivanja vina prilikom puštanja u promet u RH, osnovnim bolestima i manama u vinima te načinu certificiranja degustatora vina na području RH. Svi zainteresirani za sadržaj predavanja mogu kontaktirati našeg enologa na e-mail: tomislav@iptpo.hr

diplomaU petak, 22. studenog 2013. godine, sada dr.sc. Sara Godena obranila je doktorski rad naslova: „Viroze autohtonih i introduciranih sorti masline (Olea europaea L.) u Istri i njihov utjecaj na kakvoću djevičanskog maslinovog ulja“. Mentorice pri izradi rada bile su izv. prof. dr. sc. Edyta Đermić sa Agronomskog  fakulteta te doc. dr. sc. Ivone Jakaša sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Doktorsku disertaciju obranila je pred članovima povjerenstva:

  1. izv. prof. dr. sc. Đani Benčić, Agronomski fakultet
  2. prof. dr. sc. Božena Barić, Agronomski fakultet
  3. izv. prof. dr. sc. Dubravka Škevin, Prehrambeno-biotehnološki fakultet

cromar logo1Znanstveni novaci našeg Instituta Ana Težak Damijanić dipl.oec. i Darko Saftić dipl.oec. prezentirali su i objavili  znanstveni rad naslova "ENVIRONMENTAL ATTITUDES OF TOURISTS", na kongresu CROMAR 2013. Zaključci ovog interesantnog istraživanja baziraju se na rezultatima koji govore da je potrošačka ekološka svijest novi trend u turističkoj potražnji i kao takav ima određeni utjecaj na proces donošenja odluka vezanih uz turizam. Zbog vrlo natjecateljskiog karaktera turističkog tržišta i na koncu samih turista ekološka svijest može se koristiti za razvoj odgovarajuće marketinške strategije u turizmu, i to na način da se bolje razumijavanje ekološke svijesti definira kao preduvijet stvaranja kvalitetnijeg i prepoznatljivijeg održivog turističkog proizvoda. Osobito na obuhvatu razvoja turizma ruralnih prostora. Ako želite više podataka o samoj problematici ovog zanimljivog istraživanja možete kontaktirati autora rada putem kontakata koje ćete pronaći na našim web stranicama. 

Više o samim događanjima pročitajte na web stranici kongresa.

sabatina logo 2013Zaposlenici našeg Instituta dr. sc. Đordano Peršurić, dr. sc. Marijan Bubola, Danijela Petrušić, dipl. ing. agr., Zoran Užila, dipl. ing. agr., i Tomislav Plavša, dipl. ing. agr. sudjelovali su na 23. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara Sabatina 2013., koji je od 24. do 27. listopada 2013. godine održan na Hvaru, u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

MR2013 1I ove su godine maslinik Instituta za poljoprivredu i turizam posjetile dvije grupe djece iz vrtića „Radost“ iz Poreča. Maleni dječaci i djevojčice ponovno su sudjelovali u berbi maslina našeg mladog kolekcijskog nasada autohtonih sorata. Nasad sadrži mnogo različitih sorata, od kojih je svaka drugačija, jedinstvena i vrijedna te upravo u tim kvalitetama postoji sličnost između naših malih posjetitelja i mladog maslinika. Svi su oni mladi, zahtjevni, vrlo dragocjeni i s nemjerljivim potencijalom koji će se jednoga dana pokazati u punom sjaju. I ove godine naši mališani shvatili su posao vrlo ozbiljno, bili su marljivi i pažljivi. Naposlijetku je ovo druženje preraslo u jedan prekrasan zabavno edukativan izlet. Osim za branje, mališani su iskoristili priliku za igru i marendu. Bio je to još jedan mali izlet i učenje o prirodi. O tom neobičnom izletu u prirodi sigurno će još puno pričati. Vidimo se ponovo dogodine ! 

logo leonardo da vinciDana 16.10.2013. Institut su posjetili kolege agronomi iz Italije. Posjeta stručna posjeta bila je organizirana u okviru Projekta ViT.E PLM ViT Experience - Programa za mobilnost Leonardo da Vinci, cijelo-životno učenje.

 

logo higher KOSU okviru projekta „HIGHER KOS“ koji Institut za poljoprivredu i turizam i METRIS iz Pule realiziraju zajedno s Agriculutral Research & Education Center iz Austrije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja iz Kosova od 23.10.-27.10.2013. u Istri u Instituta Za poljoprivredu i turizam i u METRIS-u, održan je „Higher Kos Training October 2013“

IRMO-logoInformacija svim zainteresiranim potencijalnim kadidatima. U sklopu projekta ICroME, financiranog u okviru Programa za cjeloživotno učenje - Leonardo da Vinci potprogram Akcija Mobilnost - PLM Ljudi na tržištu rada, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) objavljuje javni poziv koji možete pronaći na njihovim web stranicama.

Plant breeding 2013U Svetom Martinu na Muri biti će od 06. – 88. studenog 2013, u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara (European seed association) održaan 6. međunarodno – znanstveni stručni skup radnog naslova „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“. Kao i prethodnih godina Institut za poljoprivredu i turizam i dr.sc. Dean Ban članovi su organizacijskog odbora ovog skupa. Ponosni smo da imamo mogućnosti svojim aktivnostima doprinijeti sadašnjem i budućem jačanju ovog eminentnog i za Republiku Hrvatsku značajnog znanstveno – stručnog skupa.

Više o detaljima, registraciji sudionika i događanjima pročitajte u PROGRAMU rada ovog skupa.

Potkategorije