ulje-maslinovoU sklopu 5. Sajma agroproizvoda „UMAG LAND“ održana je i deseta obljetnica Međunarodne smotre maslinovog ulja „UMAGOIO 2014“ u organizaciji umaške udruge maslinara „Maslina-Ulivo“. Program manifestacije obogaćen je brojnim predavanjima, a znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča održali su tri znanstveno - stručna predavanja iz područja maslinarstva i maslinovog ulja.

 

radioistraPoslušatje kratki intervju u emisiji „Poljoprivredna kultura“ koji je snimljen u petak 02.05.2014. na Radio Istru. Tema Intervjua bila je utjecaj vremenskih prilika na bolesti u vinogradu. EMISIJA

LOGO JAR CasopisZnanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam u suradnji s kolegama znanstvenicima i stručnjacima s drugiih renomiranih institucija u Republici Hrvatskoj i inozemstvu objavili su dva A1 rada u kojima su detaljno objasnili neke od tehnologija proizvodnje povrća u mediteranskim prostorima. Ovim radovima autori potvrđuju važnost znanstvenih istraživanja na području povrćarstva kao jedne od najvažnijih poljoprivrednih grana u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske.

Logo MTI BijeliPovodom održavanja seminara naslova Malvazija istarska – autohtona sorta za održivi razvoj Istre/ Istrska malvazija – avtohtona sorta za trajnostni razvoj Istre koji se održavao po radnim akrivnostima radnog paketa 5, dr.sc. Sanja Radeka, voditeljica projekta predstavila je projekt Malvasia TourIstra na press konferenciji održanoj 23.04.2014. U nastavku pročitejte medijske članke vezane uz promociju projekta i održavanje seminara.

Alga Mentori i ucenici 2Poreč nije Poreč bez svog najvažnijeg resursa – lijepog i čistog mora. Prošlo ljeto uočena je prvi put oko Poreča invazivna alga grozdasta kaulerpa koja potencijalno ugrožava naš morski ekosustav. Tematika kaulerpe nije zasad prepoznata od lokalnih institucija kao gorući problem, no učenici 7c razreda OŠ Poreč potaknuti idejom mentora prof. Vesne Banovac Kuča i dr.sc. Barbare Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam prepoznali su važnost problematike i odlučili pokrenuti aktivnosti u smjeru praćenja razvoja i rješavanja problema širenja alge. Voditeljica projekta je učenica 7c Vanesa Tadić.

 

tjedan botanickih vrtova 2014I ove godine Institut za poljoprivredu i turizam sudjeloviti će prigodnim programom u održavanju manifestacije ČETVRTI - TJEDAN BOTANIČKIH VRTOVA I ARBORETUMA HRVATSKE, koja će se održati u Poreču od 12. - 17.05.2014..

U nastavku pogledajte PROGRAM SVIH DOGAĐANJA

A u sklopu 4. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatska Institut za poljoprivredu i turizam Poreč raspisuje natječaj za sve vrtiće našeg grada.

NATJEČAJ ZA NAJBOLJI LIKOVNI RAD NA TEMU

Grozdi prije cvatnje24.04.2014. U prilogu Glasa Istre - TERRA ISTRA izašao je članak dr.sc. Marijan Bubole na temu ekstremno ranog početka cvatnje vinoev loze. U nastavku pročitejte ovaj zanimljivi članak.

Logo MTI BijeliU Poreču je 24.04.2014. strane projektnog partnera Udruge vinogradara i vinara Istre - VINISTRA, održan stručni seminar naslova »Malvazija istarska - autohtona sorta za održivi razvoj Istre“ koji je dio radnih aktivnosti na radnom paketu 5, koje se odvijaju u okviru projekta IPA/EFRR PROJEKT PUTEVIMA MALVAZIJE ISTARSKE / PO POTEH ISTRSKE MALVAZIJE akronim projekta (MALVASIA TOURISTRA) koji se provodi u okviru programa IPA/EFRR - Europske teritorijalne suradnje – prekogranična suradnja Hrvatska-Slovenija 2007 - 2013.

 

LOGO OSIPPPITU Vodnjanu 11.4.2014., projektni partner Grad Vodnjan-Dignano nositelj organizacije seminara u okviru projekta „Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije“ (akronim:OSIPPPIT) koji se provodi u okviru programa IPA/EFRR - Europske teritorijalne suradnje – prekogranična suradnja Hrvatska-Slovenija 2007 - 2013., organizirao je stručni seminar kao dio aktivnosti RP3, pod naslovom "Prikupljanje podataka, edukacija i uključivanje poljoprivrednih gospodarstava i kupaca na području hrvatske i slovenske Istre u sustav izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda.

 

ekoflor01U nastavku možete pogledati članak našeg znanstvenika vinogradara dr.sc. Marijana Bubole u kojem su detaljno komentirani agroekološki uvjeti u vinogradarstvu.

GLAS ISTRE 07.04.2014.

Nocnjak 2014U sklopu 16. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2014. koja se ove godine održala u Zadru i Benkovcu dr.sc Marin Krapac, znanstveni suradnik Instituta za poljoprivredu i turizam, održao je predavanje pod naslovom "Utjecaj bolesti i štetnika na organoleptičke karakteristike maslinovog ulja" u sklopu znanstveno-stručnog skupa. Nakon održanog predavanja sudjelovao je u "Emisiji za selo i poljoprivredu" Hrvatskoga radija u kojoj je govorio o održanom predavanju, te je prezentirao projekt Vijeća za istraživanje u poljoprivredi Agronomsko i ekonomsko vrednovanje konsocijacije maslina-dalmatinski buhač.

Više o samoj manifestaciji pročitajte ovdje - NOĆNJAK 2014

Nikolina Mara 2014Vinarski laboratorij Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ostvario je tijekom 2012. i 2013. godine iznimne rezultate u sklopu sudjelovanja u međunarodnom programu ispitivanja osposobljenosti laboratorija u području fizikalno-kemijskih analiza vina. Na osnovi postotka točnih rezultata, Vinarski laboratorij podijelio je 20. mjesto od ukupno 169 europskih i svjetskih laboratorija s točnošću od 97%! Uspjeh je tim veći kada se uzme u obzir da je u najvažnijim kategorijama crnog i bijelog vina točnost Vinarskog laboratorija Instituta bila 98, odnosno čak 100%.

Potkategorije