MR2013 1I ove su godine maslinik Instituta za poljoprivredu i turizam posjetile dvije grupe djece iz vrtića „Radost“ iz Poreča. Maleni dječaci i djevojčice ponovno su sudjelovali u berbi maslina našeg mladog kolekcijskog nasada autohtonih sorata. Nasad sadrži mnogo različitih sorata, od kojih je svaka drugačija, jedinstvena i vrijedna te upravo u tim kvalitetama postoji sličnost između naših malih posjetitelja i mladog maslinika. Svi su oni mladi, zahtjevni, vrlo dragocjeni i s nemjerljivim potencijalom koji će se jednoga dana pokazati u punom sjaju. I ove godine naši mališani shvatili su posao vrlo ozbiljno, bili su marljivi i pažljivi. Naposlijetku je ovo druženje preraslo u jedan prekrasan zabavno edukativan izlet. Osim za branje, mališani su iskoristili priliku za igru i marendu. Bio je to još jedan mali izlet i učenje o prirodi. O tom neobičnom izletu u prirodi sigurno će još puno pričati. Vidimo se ponovo dogodine ! 

logo leonardo da vinciDana 16.10.2013. Institut su posjetili kolege agronomi iz Italije. Posjeta stručna posjeta bila je organizirana u okviru Projekta ViT.E PLM ViT Experience - Programa za mobilnost Leonardo da Vinci, cijelo-životno učenje.

 

logo higher KOSU okviru projekta „HIGHER KOS“ koji Institut za poljoprivredu i turizam i METRIS iz Pule realiziraju zajedno s Agriculutral Research & Education Center iz Austrije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja iz Kosova od 23.10.-27.10.2013. u Istri u Instituta Za poljoprivredu i turizam i u METRIS-u, održan je „Higher Kos Training October 2013“

IRMO-logoInformacija svim zainteresiranim potencijalnim kadidatima. U sklopu projekta ICroME, financiranog u okviru Programa za cjeloživotno učenje - Leonardo da Vinci potprogram Akcija Mobilnost - PLM Ljudi na tržištu rada, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) objavljuje javni poziv koji možete pronaći na njihovim web stranicama.

Plant breeding 2013U Svetom Martinu na Muri biti će od 06. – 88. studenog 2013, u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara (European seed association) održaan 6. međunarodno – znanstveni stručni skup radnog naslova „Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“. Kao i prethodnih godina Institut za poljoprivredu i turizam i dr.sc. Dean Ban članovi su organizacijskog odbora ovog skupa. Ponosni smo da imamo mogućnosti svojim aktivnostima doprinijeti sadašnjem i budućem jačanju ovog eminentnog i za Republiku Hrvatsku značajnog znanstveno – stručnog skupa.

Više o detaljima, registraciji sudionika i događanjima pročitajte u PROGRAMU rada ovog skupa.

EKOBIS2013Dr. sc. Milan Oplanić sudjelovao je u radu Međunarodne konferencije o regionalnoj suradnji „Održivi razvoj u zaštićenim područjima“ na kojoj je održao izlaganje pod naslovom „Modeli eko-agroturizma“. Konferencija je organizirana u sklopu 11. međunarodnog ekološkog sajma „EKOBIS“ koji je održan u Bihaću od 12.-15. rujna 2013. godine.

issue-risk-managementIstraživanje dr.sc. Marinele Dropulić Ružić, pokazalo je izravan utjecaj menadžmenta ljudskih potencijala na poslovanje u turizmu. Više o toj zanimljivoj temi pročitajte u članku Glasa Istre od 11.09.2013.

Agencija AZVOAgencija za znanost i visoko obrazovanje temeljem plana reakreditacije javnih znanstvenih instituta za godinu 2013., pokrenula je postupak rekreditacije. Postupku reakreditacije podliježu sve znanstvene organizacije iz Upisnika znanstvenih organizacija i to u onom dijelu svoje djelatnosti u kojem se financiraju iz državnog proračuna prema članku 22. Zakona o osiguranju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (NN 45/09), članku 7. Pravilnika o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice (NN 83/10) i članka 30.stavka 1. Statuta Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

olive-oilMarina Lukić dipl. ing. preh. teh., voditeljica Prehrambeno-biotehnološkog laboratorija i dr. sc. Karolina Brkić Bubola, voditeljica Panela za senzorsku analizu djevičanskih maslinovih ulja, prezentirali su najnovije vrhunske razultate u razvoju institutske stručnosti i laboratorijske osposobljenosti za analize maslinovih ulja. Više o ovoj, za naš Institut iznimno značajnoj temi, pročitajte u članku i intervju na ovom linku: Glas Istre 04.09.2013.

svrdlasSara Godena dipl.ing.agr. znanstveni novak našeg Instituta dala je intervju za "Glas Istre" na temu problema s maslinovim svrdlašem koji je ove godine napravio iznimno veliku štetu u istarskim maslinicima. Intervju možete pročitati ovdje: Glas Istre 29.08.2013.

Tehnicki vjesnik Amorino 2013Dr. sc. Amorino Poropat objavio je članak "Planirane veličine parcela obiteljskih kuća u svijetu između 1952. ÷ 1992" / Planned size of a family house plot in the world between 1952 ÷ 1992. Ovaj članak obrađuje veličine planiranih rješenja obiteljske kuće u svijetu. Cilj mu je bio utvrditi okvirne veličine brojčanih mjera unutar kojih je moguća kreativna sloboda arhitektonskog stvaralaštva u izradi preliminarnih rješenja obiteljskih kuća. U članku je obrađen uzorak građevinskih parcela za obiteljske kuće iz devedeset i jednog urbanističkog rješenja. Ovi rezultati mogu se koristiti u izradi Detaljnih planova uređenja, a ujedno su solidna podloga za daljnja znanstvena istraživanja.

 

Laboratorij opcenitoNa osnovi nadzora od strane Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) tijekom svibnja 2013. godine, prošireno je područje akreditacije Prehrambeno - biotehnološkog i Vinarskog laboratorija Instituta za poljoprivredu i turizam prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007; Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija za provedbu fizikalno-kemijskih ispitivanja maslinovog ulja, mošta, vina, drugih proizvoda od mošta i vina te voćnih vina te senzorske analize djevičanskog maslinovog ulja i vina. U ime HAA, ocjenjivanje su tijekom 2 dana provela dva ocjenitelja i dva stručna eksperta HAA.

 

Potkategorije