Science-et-Vie-Les-etapes-de-la-vinificationPozivmao Vas na radionicu radnog naslova „NOVE MOGUĆNOSTI U VINIFIKACIJI BIJELIH, ROSE I CRNIH VINA“, koja će se u organizaciji našeg Instituta, "Ireks Arome" d.o.o. Zagreb i tvrtke "MIKOM" d.o.o. iz Pazina, održati u prostorijama Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču dana 19.06.2013.

 

Detaljnije o radionici, prijavama, kontaktima i ostalim oko njene organizacije pročitajte u  PROGRAMU

Anita Pazin 2013U pazinskiom Kaštelu 23.05.2013. u sklopu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, za razdoblje 2011. do 2015. održana je radionica s temom „akcijskog plana za promicanje i unapređenje uloge i statusa žena u ruralnom području (2013 - 2020.). Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je u svibnju 2012. radnu skupinu radi prikupljanja podataka o ženama u ruralnim područjima.

HigherKos ekipaU okviru projekta „HIGHER KOS“ koji Institut za poljoprivredu i turizam i METRIS iz Pule realiziraju zajedno s Agriculutral Research & Education Center iz Austrije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja iz Kosova od 27.05.-31.05.2013. u Raumberg-Gumpenstein, u Austriji, održan je „Higher Kos Training May 2013“ te konferencija „BE-NATUR: Better Management of NATURA 2000 Sites, Land-use management and Biodiverisity: Nature Protection – Chance for Agriculture and Promotion of Rural Areas“.

Anita 2013 SeminarU organizaciji Poljoprivrednog Odjela Veleučilišta Poreč, Obrtničkog doma i tvrtke Begerow na enološkom seminaru održanom u Poreču 29. 05. 2013. prikazana su neka najnovija dostignuća u tehnologijama vinarske proizvodnje. Seminaru su prisustvovali i znanstvenici Instituta sa znanstvenog projekta Vitis sp. dr.sc. Đordano Peršurić, dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc Anita Silvana Ilak Peršurić.

Leonardo 2013Putem Programa mobilnosti EU „Leonardo da Vinci“ Institut za poljoprivredu i turizam pridružio se skupini institucija i razvojnih agencija koje su na projekt usavršavanja Italo -Croatian Mobility in Europlanning (ICROME), prijavile svoje stručnjake i potencijalne korisnike programa.

Amorino clanak2013Dr. sc. Amorino Poropat sa suradnicima dr. sc. Aldom Radolovićem i dr. sc. Oliverom Radolovićem objavio je interesantan i vrijedan članak naslova: "Provedba Planerske zone u komasaciji građevinskog zemljišta"

Na navedenom linku možete pročitati objavljeni rad.

vinistra13Znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam održali su više predavanja na 20. međunarodnoj izložbi vina i vinarske opreme Vinistra, koja se u Poreču održala od 10. do 12 svibnja 2013. godine.

 

Botanika 1Obilježavanje trećeg "Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma" u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam prošlo je u prekrasnom, i dinamičnom ozračju. Tijekom ovog interesantnog i edukativnog događanja odrađen je dug niz zanimljivih i poučnih predavanja, kreativnih aktivnosti za najmlađe te aktivnih i vedrih radionica za osnovne i srednje škole. Posjećenost je bila jako dobra, a sva su događanja bila vrlo živa, kreativna i ugodna. Radujemo se sljedećoj godini i ponovnom druženju u prirodi s prirodom. Do tada uživajte u fotografijama !

MaloaktikaNa Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 22.05.2013. održati će se jednodnevna ŠKOLA MALOLAKTIKE (Fakultet Ljubljana, Zagreb, Novi Sad). Jedan od predavača biti će glavni enolog našeg Instituta Tomislav Plavša, dipl.ing.agr, a održati će predavanje naslova „ Utjecaj vremena inokulacije selekcioniranim MLB na kakvoću vina Teran“.

 

PROGRAM

popularizacija znanosti 2

Unatrag posljednje godine dana Institut za poljoprivredu i turizam intenzivno radi na popularizaciji znanosti u suradnji s obrazovnim institucijama iz Hrvatske i inozemstva. Cilj ovih aktivnosti je upoznavanja učenika i studenata sa znanstveno istraživačkim radom našeg Instituta. U svrhu popularizacije znanosti i dalje ćemo nastojati održavati kvalitetnu suradnju s takvim institucijama te gajiti dobar odnos s malim i mladim učenicima i studentima koji će jednog dana nadamo se pronaći, svoj put u interesantnom i dinamičnom znanstveno istraživačkom svijetu. U nastavku pogledajte koje posjete su bile kod nas u navedenom razdoblju.

SURADNJA S OBRAZOVNIM INSTITUCIJAMA IZ HRVATSKE I INOZEMSTVA

Posjeta Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca

Krizevci 1Institut za poljoprivredu i turizam, u petak 23.11.2012. posjetili su studenti Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca u okviru terenske nastave iz kolegija Ruralni razvoj. Ovu posjetu predvodile su dr.sc. Kristine Svržnjak i Sandra Kantar. Studentima je tijekom posjeta ukratko prezentiran rad i znanstveno istraživačka aktivnost Instituta. Studenti su u okviru svog studijskog posjeta posjetili još i Agenciju za ruralni razvoj, jamu Baredine, te dva agroturistička gospodarstva „Ograde“ i „Špinovci“.

Posjeta učenika Srednje enološke škole iz San Michele all'Adige

Ucenici San MicheleU utorak, 23.04.2013. godine Institut za poljoprivredu i turizam posjetila je grupa učenika četvrtog razreda srednje enološke tehničke škole iz talijanskog mjesta San Michele all'Adige. U sklopu posjeta učenici su obišli Institut (laboratorije, salu za senzornu analizu vina i maslinovog ulja i nasade na pokusnom poljoprivrednom imanju) te su im prikazane aktivnosti i projekti koji se na Institutu provode.

Posjeta učenika Srednje škole Zvane Črnja - Rovinj

Učenici Zvane CrnjaU ponedjeljak 29.04.2013. Institut za poljoprivredu i turizam posjetili su gimnazijalci Srednje škole Zvane Črnja iz Rovinja koji su u našem Institutu odradili terensku nastavu s prezentacijama, predavanjima i pokaznim pokusima naših znanstvenika. Učenici su posjetili naše laboratorije i sudjelovali u učenju rada na fizikalno - kemijskim analizama vina i maslinovih ulja.

Posjeta studenata iz Lyona

Francuzi 2Institut za poljoprivredu i turizam, u petak 08.03.2013. posjetili su  studenti treće godine studija, s institucije „Institut d'enseignement supérieur et de recherche en alimentation, santé animale, sciences agronomiques et environnement Clermont-Ferrand Lyon“, iz Francuske. Ova posjeta dio je njihovog višednevnog stručnog posjeta Hrvatskoj tijekom kojeg su posjetili institucije srodne njihovom znanstveno istraživačkom radu.

Posjeta studenata talijanskog studija Corso di Laurea Interateneo in Viticoltura ed Enologia

P510000510. svibnja 2013. godine Institut za poljoprivredu i turizam posjetila je grupa studenata i profesora treće godine vinogradarsko-vinarskog studija (Corso di Laurea Interateneo in Viticoltura ed Enologia), koji djeluje pri Istituto agrario di San Michele all'Adige (Fondazione Edmund Mach - Centro Istruzione e Formazione) u talijanskom gradu San Michele all'Adige.U sklopu posjeta studentima je predstavljen znanstveno-istraživački i stručni rad Instituta, nakon čega su razgledali laboratorije, salu za senzorsku analizu vina i maslinovog ulja, imanje Instituta s višegodišnjim nasadima te podrum minivinifikacije. Institut za poljoprivredu i turizam i Fondazione Edmund Mach iz San Michele all'Adige veći duži niz godina uspješno surađuju i ovo je još jedna u nizu posjeta kolega iz Italije našem Institutu. 

Posjeta učenika Osnovne škole "Škurinje" iz Rijeke

Skola Skurinje posjetaDana 21.10.2013., Institut je posjetilo 26 učenika osmih razreda osnovne škole Škurinje iz Rijeke u 3 profesora. Tijekom svog edukativnog posjeta obišli su aktreditirane laboratorije Instituta za analizu vina i maslinovog ulja gdje su odslušali kratka znanstveno stručna predavanja. Uz teorijski dio razgovora s našim znanstvenicima i voditeljima laboratorija upoznali su se sa senzorskom analizom maslinovog ulja i vina u prezentaciji dr,sc. Sanja Radeka za vino i za ulje od strane dr.sc. Karoline Brkić Bubola. Uz naše akreditirane laboratorije učenici su posjetili su pokusne nasade autohtonih sorti maslina i vinove loze koje im je opisao i prezentirao voditelj pokusnog poljoprivrednog imanja Instituta Elvino Šetić, dipl. ing. agr.

Posjeta učenika Osnovne škole "Tar"

OS TAR 201331.10.2013. već tradicionalno Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča posjetili su učenici Osnovne škole „Tar“ iz Općine Tar – Vabriga. U posjeti je bilo 40 učenika petih razreda i 4 profesora. Tijekom ovog edukativnog druženja s malim zainteresiranim djevojčica i dječacima naši znanstvenici su prezentirali rad laboratorija Instituta, kvalitetu i prepoznavanje osobina djevičanskih maslinovih ulja, te proces senzorske analize djevičanskih maslinovih ulja. Nakon posjete laboratorijima učenici su posjetili su nasade maslina i vinove loze.  Vidimo se dogodine.

POSJETA OSNOVNE ŠKOLE POREČ - 6. RAZRED

DSC04063U četvrtak, 29.04.2014. učenici 6.razreda Osnovne škole Poreč pod vodstvom razrednice Ane Počanić, prof. posjetili su Institut za poljoprivredu i turizam u sklopu profesionalne orijentacije za učenike viših razreda osnovne škole. Tijekom posjeta učenici su imali prilike upoznati Institut, njegove djelatnosti i vrste zaposlenja na Institutu kao znanstvenoj instituciji. Dr.sc. Pavlo Ružić učenicima je približio znanstveni rad u Zavodu za Turizam. Opis znanstvenih aktivnosti Zavoda za agroekonomiku i razvoj poljoprivrede predstavila je predstojnica tog zavoda, dr. sc. Kristina Brščić. U obilasku laboratorija dr.sc. Igor Lukić, voditelj laboratorija učenicima je govorio o znanstvenom radu u području biotehničkih znanosti, dok je Marina Lukić dipl.ing. upoznala učenike sa komercijalnom djelatnošću laboratorija za vino i ulje. Dr. sc. Karolina Brkić Bubola je govorila je o svom znanstvenom radu i naknadnom usavršavanju te o radu Panela za senzorsko ocjenjivanje maslinovog ulja.

Za vrijeme predstavljanja Sale za senzorsku analizu maslinovog ulja i vina učenici su imali prilike kušati maslinovo ulje. Nikolina Jedrejčić, struč.spec.dipl.agr. pokazala je učenicima način ocjenjivanja vina. Učenici su tijekom cijelog posjeta sa zanimanjem pratili izlaganja zaposlenika Instituta i pokazali uzorno ponašanje. Mnogi zaposlenici Instituta bivši su učenici osnovne i srednjih škola na području Poreča te se nadamo da smo uspjeli zainteresirati učenike za znanstvenu djelatnost iz agronomije, prehrane ili turizma te da će ovaj posjet Institutu pomoći učenicima ovog razreda u odluci pri odabiru budućeg zanimanja.

Posjeta Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca

krizevci-porecU petak 19.02.2016. Institut su posjetili studenti Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, u okviru studijskog posjeta Istri iz kolegija Vinogradarstvo i vinarstvo, pod vodstvom profesora Dragutina Kamenjaka. Studentima su Institut ukratko predstavili dr.sc. Kristina Brščić, Kristina Diklić, dipl.inž.i Tomislav Plavša, dipl. inž. U podrumu Instituta studenti su, uz stručno vođenu degustaciju od strane  glavnog enologa Instituta Tomislava Plavše, mogli kušati mladu Malvaziju i mladi Teran.  Kristina Diklić, studentima je ukratko predstavila projekt „WINENETWORK“, koji se realizira u Institutu iz programa OBZOR 2020. Studenti su posjetili i Poljoprivredni odjel u Poreču, Veleučilišta u Rijeci, gdje su uz stručno vođenu degustaciju, pod vodstvom predavača Kristijana Damijanića, kušali zrelu Malvaziju i zreli  Teran.  

PROJEKT: 

Polje znanja

PROJEKT:

Male ručice u masliniku 2012

Male ručice u masliniku 2013

Mali Tići u Institutu

Vrtic Tici ispredU četvrtak 9. travnja 2015. godine Institut je posjetila grupa djece s odgajateljicama Dječjeg vrtića Tići iz Vrsara. Zanimalo ih je što se radi u Institutu, ali poglavito su željeli naučiti nešto više o maslinovom ulju. Mališane smo zato upoznali s maslinama, maslinovim uljem, tradicijom uzgoja, zdravim osobinama maslinovog ulja i značaja za Istru i šire. Vidjeli su laboratorije i prošetali poučnom stazom u šumi Sv. Marka. Na klupici su imali i degustaciju maslinovog ulja (veselo su točali kruh). Drago nam je da su proveli zabavan i ugodan dan, a sigurno su putem nešto i naučili.

 

 

Vrtic Tici Marina Vrtic Tici slusaju

2013-04-20 Letak NovigradNa 12. Smotri maslinovog ulja, održanoj u subotu 20.04.2013. godine u sjedištu Zajednice Talijana u Novigradu, znanstvenici našeg Instituta dr. sc. Karolina Brkić Bubola i dr. sc. Marijan Bubola održali su dva predavanja s ciljem edukacije poljoprivrednih proizvođača i upoznavanja javnosti sa znanstvenim i stručnim aktivnostima koje se provode na Institutu za poljoprivredu i turizam.

 

NYSARA 1U New Yorku se od 16. do 18. travnja 2013. održalo međunarodno natjecanje najboljih maslinovih ulja na svijetu (New York International Olive Oil Competition, NYIOOC) u organizaciji online biltena Olive Oil Times čiji je urednik gosp. Curtis Cord, dok su sponzori bili i International Culinary Center i Fairway Market.

 

Potkategorije