Barbara naslovnica knjiga 2012Ovih dana objavljena je knjiga koju je uredila znanstvenica Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Barbara Sladonja, naslova - „Aquaculture and the Environment: A Shared Destiny“, odnosno „Akvakultura i okoliš: Zajednička sudbina“. Knjiga je objavljena je pod okriljem izdavačke kuće „InTech“ iz Rijeke. Ova jedinstvena knjiga na koja se pojavila na našem tržištu sadrži znanstvene radove autora iz cijelog svijeta koji na izvrstan način sintetiziraju problematiku akvakulture u prirodnom okolišu.

 

LogoOd 7. – 10. veljače 2012. U Opatiji, u Grand hotelu „4 opatijska cvijeta“, održan je tradicionalni 56. Seminar biljne zaštite. Taj bitan seminar za sve aspekte hrvatske agronomske stručne i znanstvene javnosti i ove je godine organiziran od strane Hrvatskog društva za biljnu zaštitu i Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu i pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Institut za poljoprivredu i turizam tradicionalno je podržao svojim sponzorskim aktivnostima održavanje ovog skupa te je vinom iz proizvodnje našeg enologa  počastio sve uzvanike na tradicionalnoj svečanoj večeri. 

Više o Hrvatskom društvu biljne zaštite

Logo simpozij agronomaOd 13. – 17. veljače 2012. znanstvenici Instituta prisustvovali su na 47. hrvatskom i 7. međunarodnom simpoziju agronoma održanom u Opatiji, u „Grand Hotelu Adriatic“. Osnovni cilj Simpozija od njegovog prvog održavanja do danas je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka, te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju. Simpozij je tradicionalno bio prilika za uspostavu bolje suradnje znanstvenika sa sveučilišta, znanstvenih ustanova te stručnjaka iz poljoprivrede, industrije, trgovine i ostalih srodnih djelatnosti, odnosno proizvođača iz Hrvatske, Europe i Svijeta na zajedničkom interesnom području iz znanosti i poljoprivredne prakse.

Sanja teran 1Iznimno smo ponosni najaviti da je početkom godine na Institutu za poljoprivredu i turizam započeo je novi vrlo važan Bilateralni znanstveno – istraživački projekt naslova „Karakterizacija sorti Teran i Refošk na osnovu ampelografskih, genetičkih i enoloških svojstava”. Voditeljica projekta je dr.sc. Sanja Radeka predstojnica Zavoda za poljoprivredu i prehranu, (suradnici na projektu: dr.sc. Đordano Peršurić, znanstveni savjetnik; dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić, znanstveni savjetnik; dr.sc. Igor Lukić, znanstveni suradnik; dr.sc. Marijan Bubola, znanstveni novak – viši asistent; Danijela Petrušić dipl.ing., znanstveni novak – asistent; , Sara Godena dipl.ing.agr. znanstveni novak)

2012-01 Slo VV kongres 002U organizaciji Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, suorganizaciji Poljoprivredno šumarskog zavoda Nova Gorica i Strukovnog društva vinogradara i vinara Slovenije te pod pokroviteljstvom OIV-a (International Organisation of Vine and Wine – Međunarodni ured za lozu i vino) je 25. i 26. siječnja 2012. godine u Novoj Gorici (Slovenija) održan 4. slovenski vinogradarsko – vinarski kongres s međunarodnim sudjelovanjem, na kojem je sudjelovao Marijan Bubola s našeg Instituta.

Glavne teme kongresa bile su revizija sadašnjeg stanja vinogradarstva, vinarstva i rasadničarske proizvodnje u Sloveniji, vizija razvoja u narednim godinama, prilagođenost novim tržišnim uvjetima, zakonska regulativa i EU, organizacija i suradnja između znanstvenih, strukovnih i administrativnih tijela, razvoj vinskog turizma i vinske kulture te marketing i prodaja vina.

JITB Cover IgorU 2011. godini znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam dr.sc. Igor Lukić, dr.sc. Sanja Radeka i dr.sc. Đordano Peršurić, u suradnji s kolegama znanstvenicima iz tvornice alkoholnih pića Zvečevo d.d., PTF-a u Osijeku i PBF-a u Zagrebu, objavili su dva rada o rakijama komovicama u cijenjenim međunarodnim časopisima iz područja biotehničkih znanosti citiranim u Current Contents bazi podataka.


U časopisu Journal of the Institute of Brewing objavljen je rad u kojem je razjašnjena raspodjela 120 najvažnijih spojeva arome u različitim frakcijama destilata tijekom tradicionalne alambic destilacije u proizvodnji rakije komovice od muškatnih sorti. Između ostalog, po prvi je puta u svijetu razjašnjen način destiliranja monoterpenskih spojeva: utvrđeno je da najviše koncentracije destiliraju u završnim frakcijama destilata (tzv. frakcije repa) koje se obično odbacuju i ne ulaze u konačan proizvod. Zaključeno je da završne frakcije destilata muškatnih sorti mogu poslužiti kao vrijedan izvor mirisnih monoterpena, te ih je, u slučaju komina i destilata bez izraženijih mana, preporučeno re-destilirati sa slijedećom šaržom radi povećanja voćno-cvjetne arome komovica.

2013Barbara knjigaOvih dana objavljena je još jedna značajna knjiga sa sudjelovanjem znanstvenika našeg Instituta. Knjiga naslova „Sredozemni genetički kod - vinova loza i maslina“ objavljena je pod uredništvom dr.sc. Danijele Poljuha i dr.sc. Barbare Sladonja – Predstojnice zavoda za poljoprivredu i prehranu.

 

 

IZT2013SPORAZUM 2U prostorijama našeg Instituta 11.03.2013. potpisan je Sporazum o suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba čime smo otovorili novo poglavlje u umražavanju našeg Zavoda za turizam na nacionalnom i na međunarodnom nivou. 

 


Koliko je to bitno za simbiozu istraživačkih djalatnosti u našem Institutu možete vidjeti iz govora v.d. ravnatelja dr.sc. Deana Bana kojeg prenosimo u cijelosti.

logo higher KOSInstitut za poljoprivredu i turizam je u 2012. godini prijavio europski projekt iz ciklusa Higher KOS projekata naziva "Sustainable Agriculture in the light of European environmental targets", odnosno „Održiva poljoprivreda u svjetlu novih ciljeva europske okolišne politike“ s partnerima iz Austrije (Obrazovno Istraživački centar Raumberg-Gumpenstein) i s Kosova (Sveučilište Priština, Poljoprivredno veterinarski fakultet) te u suradnji s Centrom za istraživanje materijala METRIS iz Pule. Voditelj projekta u našem Institutu je dr.sc. Barbara Sladonja.

NOVI ZNANSTVENI RAD objavljen U CIJENJENOM SVJETSKOM ČASOPISU iz područja biotehničkih znanosti - FOOD CHEMISTRY


LOGO FCJS ponosom objavljujemo vijest da su znanstvenice Instituta za poljoprivredu i turizam, dr. sc. Karolina Brkić Bubola i dr. sc. Barbara Sladonja u suradnji s dr. sc. Oliverom Koprivnjak, znanstvenicom Medicinskog fakulteta u Rijeci, objavile rad Influence of filtration on volatile compounds and sensory profile of virgin olive oils“ (prijevod: Utjecaj filtracije na profil hlapivih tvari i senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja“) u jednom od najcjenjenijih i najutjecajnijih časopisa iz područja biotehničkih znanosti - Food Chemistry. Ovaj znanstveni časopis objavljuje originalne znanstvene članke na području kemije i biokemije hrane i sirovina. Prema Izvještaju o citiranosti časopisa za 2010.g. (Thomson Reuters Journal Citation Reports), Food Chemistry je časopis s vodećom citiranosti u svjetskoj znanosti na području biotehničkih znanosti (ISI faktor odjeka: 3,458; a petogodišnji ISI faktor odjeka: 3,922).

POTPIS SVEUSILISTE 107.02.2013. godine u Puli u rektoratu potpisan je Sporazum o suradnji Instituta za poljoprivredu i turizam i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Zajednički cilj sklapanja ovog vrijednog sporazuma osobito će biti istaknut kroz jačanje suradnje na prijavi i izvođenju znanstveno – istraživačkih projekata te objavljivanju znanstvenih i stručnih radova temeljem rezultata zajedničkog znanstvenog istraživanja.

FRancuzi 001.02.2013. Institut za poljoprivredu i turizam u sklopu svog posjeta regiji Veneto u Italiji, Sloveniji i Istri, posjetila je studijska grupa organizirana od strane Instituta Français de la Vigne et du Vin najvećeg znanstveno istraživačkog i stručnog centra za područje vinogradarstva i vinarstva u Francuskoj. Sudionici ovog znanstveno stručnog studijskog putovanja bili su osim djelatnika tog eminentnog Instituta i brojni poznati vinari, uzgajivači vinove loze, vlasnici kompanija koje se bave prodajom i distribucijom vina te predsjednici jakih regionalnih vinogradarsko vinarskih udruga.

Potkategorije