Na 13. međunarodnom kongresu Euro Fed Lipid, organiziranom od strane priznatog međunarodnog društva The European Federation for the Science and Technology of Lipids, koji je održan u Firenci, Italija, od 27. do 30. rujna 2015. g. prezentiran je dio rezultata istraživanja VIP projekta „Primjena filtracije u svrhu poboljšanja kvalitete i trajnosti djevičanskih maslinovih ulja“.
Ovaj projekt Instituta za poljoprivredu i turizam, sufinanciran od strane Vijeća za istraživanja u poljoprivredi (Ministarstva poljoprivrede RH), Istarske županije i Oleum Maris d.o.o iz Vodnjana, ima za cilj utvrditi kako filtracija djevičanskih maslinovih ulja u proizvođačkim uvjetima utječe na njihova senzorska svojstva, kvalitetu, sastav i nutritivnu vrijednost te utvrditi kako korištenje filtracije u tehnologiji dorade utječe na trajnost i postojanost kvalitete ovih ulja tijekom skladištenja.
U prezentiranom istraživanju pod naslovom „Industrial-scale filtration of virgin olive oil cv. Buža: Focus on quality, sensory characteristics and fatty acid profile“, autorica Karoline Brkić Bubola, Marine Lukić, Irene Mofardin, Anamarije Butumović i Olivere Koprivnjak, predstavljen je utjecaj filtracije djevičanskog maslinovog ulja istarske sorte Buže na njegova senzorska svojstva, kvalitetu, sastav i nutritivnu vrijednost.
Više o Euro Fed Lipid kongresu