Naziv projekta: Developing community based innovative business models for the revival of the internal areas in the Mediterranean Akronim: REVIVE Project id: Euro-MED0200256 Trajanje projekta: 33 mjeseca, od 1. siječnja 2024. do 30. rujna 2026. Vodeći partner na projektu: Larnaca and Famagusta Districts Development Agency (Cipar) Voditeljica projekta u Institutu:dr. sc. Kristina Brščić Program:Interreg Euro-MED Prioritet projekta: Smarter MED Specifični cilj RSO1.1: Razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te upotreba naprednih tehnologija Misija projekta: Jačanje inovativne održive ekonomije Kategorija projekta: Tematski projekt Ukupni budžet projekta: 2.380.000 €, od toga je 1.904.000 € iz ERDF/IPA fonda (80 %) Ukupni budžet IPTPO-a: 260.000 €, od toga je 208.000 € iz ERDF fonda (80 %)
Kratak opis projekta: Glavni cilj projekta REVIVE je inicirati razvoj inovativnih poslovnih modela u ruralnim područjima. Naglasak je na održivom gospodarskom razvoju, uz ubrzani prelazak prema konkurentnim, održivim i otpornim ekosustavima u ruralnim područjima Mediterana. Participativnim pristupom, jačanjem kohezije zajednice i suradnjom među dionicima, dizajnirat će se inovativna i integrirana rješenja za zajedničke izazove ruralnih područja kao što su depopulacija, niska gospodarska aktivnost, nedostatak radnih mjesta, nedostatak digitalnih vještina, poteškoće u održavanju kulturne i prirodne baštine te ograničena suradnja i nedovoljno umrežavanje lokalnih poduzeća i institucija.
Projektni partneri su: • Larnaca and Famagusta Districts Development Agency - ANETEL (Cipar) • National Research Council – CNR (Italija) • Institute of Agriculture and Tourism - IPTPO (Hrvatska) • Official Chamber of Commerce, Industry, Services and Navigation of Mallorca - MCC (Španjolska) • National Association of Italian Municipalities - Tuscany - ANCI Toscana (Italija) • Regional Rural Development Standing Working Group in South East Europe - SWG RRD (Sjeverna Makedonija) • Development Agency of South Aegean Region - READ S.A. (Grčka) • Balearic Islands Agency for Tourism - AETIB (Španjolska) • E-institute - Ezavod (Slovenija)
Suradnici na projektu u Institutu: • dr. sc. Kristina Brščić – voditeljica projekta u Institutu • Katarina Breščić, mag. oec. • Teuta Benčić, mag. oec. • Adriana Glavić, mag. oec. • dr. sc. Zdravko Šergo
Osobe zadužene za administraciju i računovodstvene poslove: • Oriana Legović • Karmen Antolović
Institut za poljoprivredu i turizam aktivno se uključio u provedbu još jednog zanimljivog i korisnog projekta iz Programa ERASMUS+ temeljem kojeg će u narednih 36 mjeseci nastojati dati doprinos razvoju programa usavršavanja stručnjaka u području kružnih poslovnih vještina u sektoru maslinovog ulja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj, kako bi se promicalo usvajanje kružnih poduzetničkih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda iz cijelog maslinarskog sektora.
Naziv projekta: Developing skills for introducing circular business models and digital technologies in olive oil sector
AKRONIM: CIRCOLIVE Trajanje projekta: 36 MJESECI Početak projekta: 01.02.2024. Vodeći partner na projektu: VAKAKIS KAI SYNERGATES - SYMVOULOIGIA AGROTIKI ANAPTIXI, ANONIMI ETAIRIA MELETON (VAKAKIS) (Grčka)
U projekt CIRCOLIVE, uključeno je 9 partnera iz 5 europskih zemalja (Grčke, Italije, Španjolske, Portugala i Hrvatske).
Cilj projekta: Projekt ima za cilj podržati prijelaz EU-a na kružnu ekonomiju poboljšanjem/jačanjem kružnih poslovnih vještina u sektoru maslinovog ulja u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj, kako bi se promicalo usvajanje kružnih poduzetničkih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda iz cijelog maslinarskog sektora.
Konkretnije, projekt ima za cilj:
1. Poticanje prilagodbe pružanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja prema novonastalim potrebama za kružnim poslovnim vještinama u maslinarskom sektoru uz pomoć dizajniranja transnacionalnih nastavnih planova i programa. Ovo je važno u oblikovanju odgovora sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za suočavanje s prijelazom na cirkularnu ekonomiju u maslinarskom sektoru.
2. Izgradnja vještina malih operatera za implementaciju kružnih poslovnih modela i dubokih tehnoloških domena u poljoprivredno - prehrambenom sektoru te poticanje osjećaja za inicijativu, poduzetničke stavove i način razmišljanja u cijelom lancu vrijednosti maslinovog ulja, omogućujući im da postanu inovativniji i konkurentniji, npr. lansiranje novih usluga/proizvoda, itd.
3. Olakšavanje protoka i zajedničkog stvaranja znanja između visokog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, istraživačkih institucija, javnog sektora i poslovnog sektora i drugih dionika u Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Hrvatskoj za potporu/promicanje razvoja i provedbu holističkih kružnih poslovnih modela za valorizaciju otpada i nusproizvoda od maslina i prijelaz sektora maslinovog ulja na kružnu ekonomiju.
Institut za poljoprivredu i turizam je vodeći partner na radnom paketu 2 (WP2): Identifikacija kružnih potreba maslinarskog sektora i novih vještina i/ili zanimanja za prelazak sektora maslinovog ulja na kružno gospodarstvo u 5 zemalja. Cilj ovog radnog paketa je poticanje prilagodbe pružanja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja nastajućim potrebama kružnih poslovnih vještina uz pomoć dizajniranja transnacionalnih nastavnih planova i programa.
Institut za poljoprivredu i turizam aktivno se uključio u provedbu još jednog zanimljivog i korisnog projekta iz Programa ERASMUS+ temeljem kojeg će u narednih 36 mjeseci nastojati dati doprinos razvoju programa edukacije studenata u području održivog, zelenog pogleda na održivost turizma i turističkih usluga.
Naziv projekta: Improving the educational background of Green Tourism in higher Education by developing Alternative educational materials and learning opportunities
AKRONIM: GreenTEA Trajanje projekta: 36 MJESECI Početak projekta: 01/10/2023 Projekt ID: 2023-1-HU01-KA220-HED-000156471 Glavni partner na projektu: ESZTERHAZY KAROLY KATOLIKUS EGYETEM(Mađarska)
Ključna aktivnost 2: Partnerstvo za inovacije / Lot 2: Partnerstvo za visoko obrazovanje
Ukupni budžet projekta: 400.000,00 €
Budžet IPTPO-a: 50.345,00 €
Kratak opis projekta:
U projekt GreeTEA, uključeno je 6 partnera iz 4 europske države. Partnerstvo proizlazi iz ideje da suradničke, kreativne aktivnosti, pružaju prilike za poticanje inovacija i napretka, udruživanjem resursa i elementarnim očuvanjem turističkog tržišta koje se brzo mijenja putem održivih i zelenih praksi u poimanju i elementarnom provođenju gospodarskih djelatnosti u skladu s zelenim politikama i održivim razvojem.
Cilj projekta je stvaranje platforme za e-učenje o glavnim postavkama zelenog turizma koja će pružiti potrebna znanja, vještine i resurse za visoko obrazovanje i širu javnost kako bi se turistička industrija učinila održivijom i ekološki prihvatljiv.
Pretpostavka projekta je oslonjena na osnaživanje ovakvih inovativnih pristupa obrazovanju na način da se metodološki pomogne prihvaćanju stvarnih problema te da se utječe na smanjenje negativnih utjecaje turizma na okoliš i lokalno stanovništvo. Osnovan pretpostavka također je oslonjena na očuvanje zajednica koje se posjećuju, na turistički suživot s lokalnim stanovništvom pojašnjenju teze da „Zeleni turizam“ mora postati sve važnije pitanje za putnike i za turističku industriju.
Projekt GreenTEA osigurat će aktualan i potreban materijal za učenje namijenjeno sustavu visokog obrazovanja, te će uz inovativan pristup, dati dionicima potrebno znanje i resurse za donošenje racionalnih odluka o njihovim izborima putovanja.
S obzirom da zeleni turizam postaje sve važniji i relevantniji za Europsku uniju ovaj projekt će obuhvatiti pristup jačanja potreba za sveobuhvatnim i koordiniranim pristupom obrazovanju i osposobljavanju o zelenom turizmu diljem Europske unije.
Nadalje cilj projekta je pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena stvaranjem materijala za učenje i proizvodnjom platforme za e-učenje koja će pružiti znanje za održiviji turizam prvenstveno za buduće stručnjake u turističkom sektoru. Projekt će pridonijeti inkluzivnijem visokom obrazovanju tako što će stvorene E-materijale za učenje učiniti dostupnima onima s manje prilika za pristup kvalitetnom obrazovanju na način da ujedno doprinese digitalnoj transformaciji visokog obrazovanja.
Na ovom projektu će biti razvijena platforma za e-učenje i obrazovni materijali na temu održivog turizma na pet jezika i prilagođavanje obrazovnih materijala različitim formatima. Proizvodi će biti testirani na sveučilišnoj nastavi, ljetnim tečajevima te u drugim neformalnim obrazovnim kontekstima.
Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s Biotehničkim centrom "Naklo" iz Slovenije ugovorio je jedan zanimljiv i prije svega važan projekt naziva: DIGIAGRI - Didactic - Digital Tools for Practical Contents Training.
Naziv projekta: Didactic - Digital Tools for Practical Contents Training
AKRONIM: DIGIAGRI Trajanje projekta: 28 MJESECI Početak projekta: 01.02.2022. - 31.07.2024. Projekt ID: 2021-1-SI01-KA220-HED-000035825 Glavni partner na projektu: Biotehnički centar Naklo (Slovenija)
Ključna aktivnost 2: Partnerstvo za inovacije / Lot 2: Partnerstvo za visoko obrazovanje - Sudjelovanje u partnerstvu na području tercijarnog obrazovanja
Ukupni budžet projekta: 278.214,00 €
Budžet IPTPO-a: 63.421,00 €
Kratak opis projekta:
Pandemija COVID-19 dovela je svijet do stadija da se mora suočiti s potpuno promijenjenom situacijom. Stoga su se u 2020. godini morale provesti brojne prilagodbe u području visokog obrazovanja. Cilj projekta je razviti, implementirati i evaluirati besplatno pristupačnu, inovativnu i visokokvalitetnu internetsku obuku, koja će ojačati profesionalni razvoj predavača koji sudjeluju u edukaciji učenika i studenata. Metoda online implementacijom stečenih znanja, vještina i kompetencija mora biti uključena praktičnu nastavu. Ključna svrha projekta je osnaživanje predavača praktičnih sadržaja za realizaciju kvalitetnih nastavnih programa u digitalnom okruženju. Ovaj projekt će dati na sve moguće buduće izazove koji bi mogli onemogućiti nevirtualno podučavanje.
Primarni ciljevi projekta po točkama:
1. Nadograditi pedagoška i digitalna znanja, vještine i kompetencije predavača praktične nastave te ih osposobiti za primjerenu i pedagošku provedbu praktičnih sadržaja u nastavi na daljinu kako bi ona bila jednako učinkovita i po kvaliteti usporediva s klasičnom nastavom,
2. Promicati neformalno, stručno obrazovanje na daljinu koje će biti dostupno bilo gdje i bilo kada, 3. Osigurati obrazovanje na daljinu za sve učenike, uključujući učenike s poteškoćama u učenju i iz socijalno ugroženih skupina, 4. Povećati fleksibilnost praktične nastave i uspješno je integrirati u obrazovanje na daljinu, u tzv. hibridni način obrazovanja ili ga primijeniti u slučaju nedostatka predavača, 5. Osigurati održivost i omogućiti korištenje rezultata projekta zainteresiranoj javnosti - odraslim osobama uključenim u cjeloživotno obrazovanje i ranjivim skupinama.
Sekundarni ciljevI:
1. Povećanje prilagodljivosti praktične nastave i njezino uspješno uključivanje u nastavu na daljinu, u tzv. hibridnu nastavu ili korištenje modela nastave na daljinu u slučaju potrebe zamjene nastavnika. 2. Osiguravanje održivosti i dijeljenje rezultata projekta s ostalom zainteresiranom javnošću (npr. odrasli uključeni u programe cjeloživotnog učenja, ranjive skupine itd.)
Ciljne skupine: Primarna ciljna skupina projekta su mentori praktične nastave i mentori/skrbnici ranjivih skupina, a sekundarna su predavači, uprave škola, donositelji političkih odluka, poslodavci. Neizravna ciljna skupina, tj. krajnji korisnici rezultata projekta su studenti praktične nastave (samostalni studij), ranjive skupine i odrasli uključeni u cjeloživotno obrazovanje.
Očekivani učinci projekta:
Očekivani i najrelevantniji učinci i dugoročne koristi projekta Didaktičko-digitalni alati za izobrazbu praktičnih sadržaja bit će (između ostalog) unapređenje pedagoških i digitalnih kompetencija mentora, njihovo unapređenje profesionalnog samopouzdanja, otvorenost za međunarodnu suradnju, projektni rad i sl. Studenti će stjecati jednake strukovne kompetencije i vještine neovisno o obliku i izvedbi praktične nastave. Osim strukovnih kompetencija, očekuje se i poboljšanje digitalnih kompetencija učenika. Projekt predstavlja veliki potencijal za prilagodbu nastave različitim situacijama i izvanrednim situacijama. Materijali u projektu bit će izrađeni na engleskom, španjolskom, hrvatskom i slovenskom jeziku. Materijali će biti besplatni, dostupni na webu projekta, a funkcionirat će i kao obrazovna platforma. Bit će različitih razina didaktičkih edukativnih materijala počevši od akademske razine do razine za lako čitanje.
Institut za poljorpivredu i turizam aktivno se uključio u provedbu još jednog zanimljivog i korisnog projekta iz Programa ERASMUS+ temljem kojeg će u narednih 36 mjeseci nastojati dati doprinos razvoju programa usavršavanja stručnjaka u području održivog, hibridnog, digitalnog, kreativnog i poduzetničkog projektnog menadžmenta na polju turizma.
Naziv projekta: Hybrid Project Management Skills for Sustainable Tourism
Ključna aktivnost 2: Partnerstvo za inovacije / Lot 1: Partnerstvo za obrazovanje i poduzetništvo
Ukupni budžet projekta: 1.374.630,00 €
Budžet IPTPO-a: 54.732,00 €
Kratak opis projekta:
U projekt HyPro4ST, uključeno je 17 partnera iz 6 europskih zemalja. Partnerstvo proizlazi iz ideje da suradničke, prekogranične aktivnosti, pružaju prilike za poticanje inovacija i napretka, udruživanjem resursa i poznavanjem turističkog tržišta koje se brzo mijenja.
Cilj projekta je razviti novi profil posla - "Voditelj održivog i hibridnog projekta" za sektor održivog turizma. Nadalje, cilj mu je usavršavati stručnjake u području održivog, hibridnog, digitalnog, kreativnog i poduzetničkog projektnog menadžmenta, pomažući očuvanju radnih mjesta, ublažavanju nejednakosti i smanjenju drugih rizika te izgraditi niz vještina koje turistički sektor može iskoristiti za budući rast. Projekt također predlaže osnaživanje vještina stručnjaka u strukovnom i visokom obrazovanju, kako bi se mogli prilagoditi potrebama tržišta rada u turizmu.
Kroz šest seminara, šest online tečaja, dvije aktivnosti učenja temeljenih na radu i prekogranične mobilnosti, poboljšat će se kompetencije 700 stručnjaka, rješavajući neusklađenosti vještina i podupirući formiranje učinkovitog sustava visokog i strukovnog obrazovanja za sektor održivog turizma. HyPro4ST razvija sve outpute na sedam jezika EU-a, osiguravajući njihovu prekograničnu prenosivost. Nadalje, osigurava dugotrajni učinak rezultata projekta, razradom Preporuka politike, koje mogu poslužiti kao informacije o programima politika na nacionalnoj i EU razini.
Ciljne skupine projekta su postojeći i budući projektni menadžeri u turističkom sektoru, menadžeri putničkih agencija, menadžeri turističkih destinacija, organizatori putovanja, savjetnici za putovanja, menadžeri turoperatora, menadžeri korporativne odgovornosti, event menadžeri i drugi stručnjaci sličnog profila, uredska administracija, studenti, ustanove visokoškolskog i strukovnog obrazovanja, akademska zajednica, mala i srednja poduzeća te mikro-poduzeća.
Njegov proračun iznosi oko 26,2 milijarde eura. To je gotovo dvostruko više nego što je bilo dodijeljeno za prethodni program (2014. – 2020.).
Socijalna uključivost, zelena i digitalna tranzicija te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu vrlo su važan aspekt Programa Erasmus+ za razdoblje 2021. – 2027.
Podupiru se prioriteti i aktivnosti u okviru europskog prostora obrazovanja, Akcijskog plana za digitalno obrazovanje i Programa vještina za Europu.
Taj program također:
podupire europski stup socijalnih prava
služi za provedbu strategije EU-a za mlade 2019. – 2027.
Ukupni budžet projekta: 4.000.000 eura, od toga je 3.200.000 eura iz ERDF/IPA fonda (80 %)
Ukupni budžet IPTPO-a: 350.000 eura, od toga je 280.000 eura iz ERDF/IPA fonda (80 %)
Kratak opis projekta:
Opći cilj projekta Dialogue4Tourism je povećati razinu koordinacije i institucionalnog kapaciteta javnih tijela te ostalih tijela na različitim razinama upravljanja, programa, strategija i inicijativa u Euro-MED području s ciljem transformiranja turizma u zeleniji, pametniji i otporniji turizam. Projekt se bavi prekograničnom koordinacijom upravljanja na području cijelog Mediterana, radi jačanja vidljivosti rezultata Euro-MED tematskih projekata koji će biti sufinancirani u okviru misije održivog turizma.
Projektni partneri su:
El legado andalusi Andalusian Public Foundation - ELA FPA (Španjolska) - vodeći partner u projektu
National Tourism Organisation of Montenegro - NTOMNE (Crna Gora)
European Public Law Organisation – EPLO (Grčka)
Provence Alpes Côte d'Azur Region – REGSUD (Francuska)
Region of Lazio – REGLAZ (Italija)
Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO (Hrvatska)
Ministry of Transport, Communications and Works - MTCW (Cipar)
Municipality of Varna – MV (Bugarska)
Association of the Mediterranean Chambers of Commerce and Industry - ASCAME (Španjolska)
Greening the Islands - GTI (Italija)
Projekt okuplja ukupno 25 pridruženih partnera, a pridruženi partneri u projektu iz Hrvatske su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Hrvatska turistička zajednica.
Suradnici na projektu u Institutu:
dr. sc. Kristina Brščić – voditeljica projekta u Institutu
Katarina Breščić, mag. oec.
Adriana Glavić, mag. oec.
Teuta Benčić, mag. oec.
Osobe zadužene za administraciju i računovodstvene poslove:
Ukupni budžet projekta: 3.515.300 eura, od toga je 2.812.240 eura iz ERDF/IPA fonda (80 %)
Ukupni budžet IPTPO-a: 350.000 eura, toga je 280.000 eura iz ERDF/IPA fonda (80 %)
Kratak opis projekta:
Opći cilj projekta Dialogue4Tourism je povećati razinu koordinacije i institucionalne sposobnosti javnih tijela te ostalih tijela na različitim razinama upravljanja, programa, strategija i inicijativa u Euro-MED području s ciljem transformiranja turizma u zeleniji, pametniji i otporniji turizam. Projekt se bavi prekograničnom koordinacijom upravljanja na području cijelog Mediterana, radi jačanja vidljivosti rezultata Euro-MED tematskih projekata koji će biti sufinancirani u okviru misije održivog turizma.
Projektni partneri su:
El legado andalusi Andalusian Public Foundation - ELA FPA (Španjolska) - vodeći partner u projektu
National Tourism Organisation of Montenegro - NTOMNE (Crna Gora)
European Public Law Organisation – EPLO (Grčka)
Provence Alpes Côte d'Azur Region – REGSUD (Francuska)
Region of Lazio – REGLAZ (Italija)
Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO (Hrvatska)
Ministry of Transport Communication and Works, Republic of Cyprus - MTCW (Cipar)
Municipality of Varna – MV (Bugarska)
Projekt okuplja ukupno 25 pridruženih partnera, a pridruženi partneri u projektu iz Hrvatske su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske i Hrvatska turistička zajednica.
Suradnici na projektu u Institutu:
dr. sc. Kristina Brščić – voditeljica projekta u Institutu
Katarina Breščić, mag. oec.
Osobe zadužene za administraciju i računovodstvene poslove:
Institut za poljoprivredu i turizam je Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja od prosinca 2019. godine ovlašten za provedbu dijela postupka izbora u znanstveno zvanje u znanstvenom području biotehničkih znanosti, znanstvenom polju Poljoprivreda (agronomija) (4.01).
Prerada grožđa i početak istraživanja najpogodnijih načina vinifikacije pojedinih sorti i utvrđivanje njihovih vrijednosti po pitanju kvalitete predstavljali su jedan od glavnih rezultata ostvarenih od samog osnutka do 1875. godine. Kako bi se taj rezultat ostvario, uređen je podrum većeg kapaciteta.
Podrum je bio podijeljen u dva prostora: prostor za preradu i prostor za skladištenje te je prve godine prerađeno 44 hl vina od domaćih sorti grožđa nabavljenog uglavnom iz okolice Poreča. Godine 1883. uređen je novi vinski podrum smješten u prizemlju Istarske sabornice, a 1907., kad je izgrađena nova zgrada škole, uređen je vinski podrum, koji je bio opremljen prema najsuvremenijim standardima onoga vremena. Kao prvi podrumar i voćar bio je postavljen Giuseppe Bauer (Dalla Giunta provinciale dell'Istria, 1876), ali se kao značajan podrumar ističe Donato Libutti koji je gotovo neprekidno djelovao do 1947. godine.
Oprema i prostor za preradu grožđa s početka 20. stoljeća
Od samog osnutka pa do kraja 19. stoljeća ostvareni su značajni uspjesi na izložbama vina u Trstu i Coneglianu, kao i sudjelovanja na različitim izložbama vina u Austro-Ugarskoj i izvan nje. U pokusnom podrumu provodila su se istraživanja vezana uz fermentaciju, čuvanje i njegu vina te tražili najpogodniji načini vinifikacije pojedinih sorti. To je rezultiralo prvim velikim priznanjem koje je stiglo 1902. godine na Svjetskoj izložbi vina u Torinu, nakon čega su se počele nizati značajnije medalje i diplome. Osim za lokalno tržište, vina Instituta bila su namijenjena i izvozu, ponajviše u središnju Europu.
Krajem prvog desetljeća 20. stoljeća Institut je proizvodio stolna vina (crno i bijelo), nekoliko iznimno dobrih stolnih vina (cabernet sauvignon, pinot crni, pinot bijeli, pinot sivi, semillon i traminac) i slatka desertna vina (muškat bijeli i muškat ruža) koja su se proizvodila od grožđa uzgajanog u regiji te su izrađene smjernice za potrebe potrošača vina u kojima su dati savjeti kako treba čuvati i piti vino. Kvaliteta porečkih vina potvrđena je dodjeljivanjem titule opskrbljivača talijanske kraljevske kuće (tal. Fornitore della Real Casa), kao i nagradom na izložbi vina u Bruxellesu 1935. godine.
Smjernice za potrebe potrošača vina u kojima su dati savjeti kako treba čuvati i piti vino
Tijekom 1930-ih dodatno se unaprjeđuje podrumarstvo, što predstavlja jedan od značajnih resursa nakon Drugog svjetskog rata.
Podrum i podrumarstvo tijekom razdoblja talijanske uprave
Do 1955. godine podrum se razvija pa tako tada ima kapacitet od 65 vagona vina s modernom opremom za preradu i njegu vina. Nastavlja se rad na proizvodnji i preradi vina te održavanje kontinuiteta proizvodnje finih buteljnih i desertnih vina.
Slika podruma iz 1954. Izvor: Centar za povijesna istraživanja, ARCHIVIO CRS 855-F-1986
Tijekom 1960-ih vinarski je podrum funkcionirao kao jedan od rijetkih velikih istarskih proizvođača vina. Enolozi koji su ga vodili trudili su se pratiti trendove i primjenjivati nova tehničko-tehnološka rješenja u proizvodnji vina. Vina su i u tom razdoblju nagrađivana na brojnim domaćim i međunarodnim vinskim smotrama.
Osnutkom Poljoprivredno znanstvenog centra (PZC) dolazi do modernizacije vinskog podruma gdje se stavlja naglasak na proizvodnju vina autohtonih sorti: malvazija istarska, teran, muškat ruža porečki. Do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća to je bio proizvodni podrum, tj. vino se pretežito proizvodilo za tržište. Kapaciteti su bili tako napravljeni da se mogu primati velike količine grožđa, za to su se koristile betonske cisterne koje su s unutrašnje strane prekrivene staklom, da ne bi mošt došao u direktan doticaj s betonom. Tih cisterni ima 15 komada, a svaka od njih ima kapacitet od 10 000 litara. Za odležavanje vina nakon alkoholnog vrenja koristile su se drvene bačve kapaciteta 5000, 2000 i 500 litara. Taj dio podruma danas se ne koristi zbog zastarjele tehnologije.
Kvaliteta u vinarstvu
Tijekom 1998. godine provedena je adaptacija podruma pa tako suvremeno opremljeni vinarski podrum „Minivinifikacija“, zahvaljujući većem broju malih inoks bačava i primjeni najnovijih tehnoloških dostignuća, omogućuje postavljanje većeg broja znanstvenih pokusa iz vinarstva u odgovarajućem broju ponavljanja, što je od velikog značaja i za regionalno vinarsko okruženje.
Vinarski podrum „Minivinifikacija“ usmjeren je u znanstvenoistraživačke svrhe te je opremljen malim inox bačvicama volumena 50, 75 i 110 litara, većim bačvama od 620 i 1100 litara te vinifikatorima od 450 litara. Kapacitet iznosi oko 30 000 litara. Opremljen je sustavom za kontroliranu fermentaciju (hlađenje) te ostalom potrebnom opremom koja uključuje pumpe za pretakanje vina, prešu i muljaču za grožđe.
Tijekom 2019. godine u okviru istraživačkog projekta VINUM SANUM obavljena je rekonstrukcija vinarskog podruma „Minivinifikacija“ i nabavljena nova vinarska oprema s ciljem ispitivanja utjecaja različitih tehnologija proizvodnje na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti te identifikacije tehnoloških čimbenika i parametara koji dovode do povećanja biološke aktivnosti proizvedenih vina.
Nabavljena nova vinarska oprema prilagođena je izvođenju različitih tretmana maceracije masulja (kratkotrajnih predfermentativnih, dužih postfermentativnih, termovinifikacije i sl.) u kontroliranim uvjetima i odležavanja vina, a sastoji se od: 16 inox tankova volumena 220 L (od toga 6 izo inox tankova za crio maceraciju masulja), opremljenih gornjim vratima s montiranim demontažnim potapačem masulja, unutarnjim zračnim poklopcem i donjim vratima, upravljačkog ormarića za hlađenje, središnjeg nosača cjevovoda za hlađenje, inertni plin i ugljični dioksid, cjevovoda za hlađenje, inertnog plina i ugljičnog dioksida, 6 drvenih barrique bačava za odležavanje vina.
Trenutna znanstvena istraživanja uključuju proizvodnju vina od autohtonih sorti grožđa koja su podvrgnuta detaljnoj analizi fizikalno-kemijskog sastava, hlapljivih aromatskih spojeva, fenolnih spojeva, antioksidacijskog potencijala i nutritivnih svojstva, kao i senzorskoj analizi s ciljem istraživanja spojeva zaslužnih za biološku aktivnost vina i njegovu pozitivnu ulogu u ljudskoj prehrani. Razvoj vinarskog podruma predviđen u području znanstvenih istraživanja bit će orijentiran na istraživanja pozitivnih zdravstvenih učinaka vina od hrvatskih autohtonih bijelih i crnih sorti vinove loze, što u konačnici može imati snažan utjecaj na regionalno i nacionalno tržište vina, odnosno na razvoj cijele gospodarske grane.
Točionica vina predstavlja komercijalnu djelatnost vinskog podruma te je usmjerena na prodaju na malo različitim kupcima. Trenutno nudi više vrsta stolnog crnog i bijelog vina, a u planu je nastavka proizvodnje istih. Prostor podruma podijeljen je u dvije glavne cjeline, proizvodni dio i prostor gdje se nalaze vrijedni ostaci iz prošlosti. Ti ostaci uključuju više starih drvenih bačava, betonskih tankova i različitu opremu za proizvodnju vina. S ciljem očuvanja ovih ostataka, planira se uređenje trajne muzejske postave.
We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.