MINISTAR ZNANOSTI DR.SC. ŽELJKO JOVANOVIĆ U SLUŽBENOJ POSJETI INSTITUTU

Ministar posjet Istri 0212.11.2012. u službenu posjetu našem Institutu za poljoprivredu i turizam došao je Ministar znanosti, obrazovanja i sporta u vladi Republike Hrvatske dr.sc. Željko Jovanović i njegovi najbliži suradnici. Tijekom posjeta, zajedno s predsjednikom Upravnog vijeća Instituta županom Istarske županije gospodinom Ivanom Jakovčićem, ministar Jovanović, sudjelovao je u radu svečane sjednice Upravnog vijeća pri čemu su mu prezentirani strateški planovi razvoja naše znanstvene ustanove, kao i planovi daljnjeg jačanja naših veza s gospodarstvom i ostalim znanstveno istraživačkim i visoko obrazovnim institucijama prvenstveno na lokalnoj ali i na regionalnoj razini.

Opširnije:MINISTAR ZNANOSTI DR.SC. ŽELJKO JOVANOVIĆ U SLUŽBENOJ POSJETI INSTITUTU

NOVA KNJIGA DR.SC. PAVLA RUŽIĆA – „DINAMIČNI I PRILAGODLJIVI MENADŽMENT“

Dr Ruzic knjiga 2012 1Dr.sc. Pavlo Ružić predstojnik Zavoda za turizam Instituta u suradnji s prof.dr.sc. Dragoljubom Amidžićem napisao je još jednu vrijednu knjigu namijenjenu prvenstveno zaposlenicima i menadžerima, ali i studentima i znanstvenicima. Ova knjiga može pomoći svim navedenim skupinama pri usavršavanju njihovih poslovnih vještina, pri jačanju njihove poslovne etike, pri samom radu u organizaciji te se kao takva može smatrati kvalitetnim štivom za cijelo-životno učenje i dodatno produbljivanje spoznaje o nikada dovoljno istraženoj teoriji menadžmenta. Ovo je svakako knjiga koju valja pročitati i iz koje vrijedi preuzeti njene poruke, kako bi se u vremenima koja dolaze lakše moglo pozicionirati prema dinamičnoj i često gruboj poslovnoj okolini.

LABORATORIJ INSTITUTA OVLAŠTEN KAO SLUŽBENI LABORATORIJ ZA ANALIZU MASLINOVOG ULJA

Olive-Oil-with-Spoon-LowResDana 7. rujna 2012. godine Ministarstvo poljoprivrede izdalo je Rješenje kojim se ovlašćuje Prehrambeno – biotehnološki laboratorij Instituta za poljoprivredu i turizam kao službeni laboratorij za obavljanje analiza maslinovog ulja za potrebe službenih kontrola prema Pravilniku o ovlašćivanju službenih i referentnih laboratorija za hranu i hranu za životinje.
 


Rješenje Ministarstva

Opširnije:LABORATORIJ INSTITUTA OVLAŠTEN KAO SLUŽBENI LABORATORIJ ZA ANALIZU MASLINOVOG ULJA

JOŠ JEDNA VAŽNA KNJIGA SA SUDJELOVANJEM ZNANSTVENIKA INSTITUTA

Naslovnica 1 B2012Ovih dana objavljena je interesantne i važna knjiga „Following Olive Footprints (Olea europea L.) Cultivation and Culture, Folklore and History, Traditions and Uses“.

Knjiga je zajednička publikacija: ISHS-a (Međunarodno hortikulturno udruženje, AARINENA-e (Udruženje istraživačkih poljoprivrednih institucija Bliskog istoka i sjeverne Afrike i IOC-a (Međunarodni savjet za masline).

 

Opširnije:JOŠ JEDNA VAŽNA KNJIGA SA SUDJELOVANJEM ZNANSTVENIKA INSTITUTA

PETI MEĐUNARODNO – ZNANSTVENI STRUČNI SKUP IZ PODRUČJA OPLEMENJIVANJA BILJA

Hrvatsko agronomsko drustvoU Šibeniku se od 26. – 28. rujna 2012., u organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog udruženja sjemenara (European seed association) održava Peti međunarodno – znanstveni stručni skup radnog naslova „Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije“. Kao i prethodnih godina Institut za poljoprivredu i turizam član je organizacijskog odbora ovog skupa. Ponosni smo da imamo mogućnosti svojim aktivnostima doprinijeti sadašnjem i budućem jačanju ovog eminentnog i za Republiku Hrvatsku značajnog znanstveno – stručnog skupa.

Više o detaljima i događanjima pročitajte u PROGRAMU rada

NOVA VRIJEDNA KNJIGA U ZNANSTVENOM PODRUČJU ZAŠTITE BIORAZNOLIKOSTI

Barbara2KnjgaOvih dana objavljena je knjiga koju je uredila Predstojnica zavoda za poljoprivredu i prehranu i znanstvenica Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Barbara Sladonja, naslova - „Protected area management“, odnosno „Menadžment zaštićenih područja“. Knjiga je objavljena je pod okriljem izdavačke kuće „InTech“ iz Rijeke.

 

 

Opširnije:NOVA VRIJEDNA KNJIGA U ZNANSTVENOM PODRUČJU ZAŠTITE BIORAZNOLIKOSTI

PRIKUPLJANJE PODATAKA O ŽENAMA NA RURALNOM PODRUČJU

Anita 1U suglasju s Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova koja se provodi u razdoblju od 2011. – 2015., Ministarstvo poljoprivrede imenovalo je članove skupine za prikupljanje podataka o ženama na ruralnom području. Dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić imenovana je članom / voditeljem skupine i u ime Instituta za poljoprivredu i turizam, surađivati će i koordinirati s Ministarstvom poljoprivrede, na svim aktivnostima oko prikupljanja ovih podataka.

Opširnije:PRIKUPLJANJE PODATAKA O ŽENAMA NA RURALNOM PODRUČJU

DIRECTORATE GENERAL ENLARGEMENT I STUDIJSKO PUTOVANJE U BRUXELLS

ANITA 2012 5Na poziv Directorate General Enlargement of the European Commision 48 osoba iz zemalja zapadnog Balkana, Turske te Islanda bilo je pozvano kako bi prisutvovalo Studijskom putovanju “Women in agriculture”  održanom u Bruxellesu od 28.5. do 01. 06.2012. U Ime našeg instituta na ovom studijskom putovanju bila je dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić. Svi sudionici ovog interesantnog i za Republiku Hrvatsku važnog studijskog putovanja bili su odabrani iz vladinih i nevladinih institucija i organizacija, te poduzetnici u poljoprivredi.

Opširnije:DIRECTORATE GENERAL ENLARGEMENT I STUDIJSKO PUTOVANJE U BRUXELLS

MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA O KLIMATSKIM PROMJENAMA I UPRAVLJANJU PRIRODNIM RESURSIMA

climate changeU periodu od 18. do 23. lipnja 2012. znanstvena novakinja Instituta za poljoprivredu i turizam Danijela Petrušić, dipl.ing.agr. sudjelovala je na međunarodnoj ljetnoj školi pod nazivom „Climate change and natural resource management“, u organizaciji prof.dr.sc. Marije Romić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Više o programu ljetne škole pročitajte na stranicama škole.

Opširnije:MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA O KLIMATSKIM PROMJENAMA I UPRAVLJANJU PRIRODNIM RESURSIMA

TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU

treci medjunarodni kongres o ruralnom turizmuOd 23.do 26.05. 2012. znanstvenici Instituta za poljoprivredu i turizam sudjelovali su na 3. kongresu ruralnog turizma koji se ove godine održao Osijeku. Naš Institut aktivno se uključio u podršku u suorganizaciji Trećeg hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu te nakon uspješno održanog prvog i drugog hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu ( listopad 2007 / svibanj 2010. ) odlučio je sudjelovati i u radu trećeg kongresa. Tako je u organizacijskom odboru sudjelovao mr.sc. Ninoslav Luk, a u znanstvenom odboru kongresa u ime Instituta sudjelovali dr.sc.Kristina Brščić koja je bila i moderator jedne radne sekcije, te dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić i dr.sc. Pavlo Ružić.

Opširnije:TREĆI MEĐUNARODNI KONGRES O RURALNOM TURIZMU

VIN DE ROSA - REVITALIZACIJA I STANDARDIZACIJA PROIZVODNJE I ZAŠTITE DESERTNOG VINA VODNJANŠTINE

Vin de-Rosa staro 2VIN DE ROSA - vino, blago, tradicija ili sve u jednom? Za Vin de Rosa vino, beru se isključivo najljepši zreli grozdovi. Tradicionalno grožđe se dovozi na sušenje u plitkim drvenim kašetama te se suši isključivo na mrežama u prozračnoj i sjenovitoj prostoriji u trajanju od nekoliko mjeseci. Osim tradicionalnog načina sušenja, grožđe se suši i u kontroliranim uvjetima relativne vlage i temperature u specijalno konstruiranim sušarama za sušenje grožđa. U tom slučaju period prosušivanja grožđa traje znatno kraće, 7 - 10 dana. Cijeli prosušeni grozdovi prešaju se i miješaju kako bi se iscijedilo što više mošta. Mošt se stavlja na fermentaciju u staklenim demižanama ili u drvenim hrastovim bačvicama. Prvi pretok se obavlja zbog odvajanja mošta od taloga po mogućnosti prije proljeća. Početak burne fermentacije nastupa povećanjem proljetnih temperatura i može trajati do kraja ljeta. Buteljiranje Vin de Rosa obavlja se prije nadolazećeg Božića kako bi i slikovito bila zaokružena još jedna blažena godina.

Opširnije:VIN DE ROSA - REVITALIZACIJA I STANDARDIZACIJA PROIZVODNJE I ZAŠTITE DESERTNOG VINA VODNJANŠTINE

NOVI ZNANSTVENI RAD U UGLEDNOM NJEMAČKOM ČASOPISU

Sara Casopis Lipid science    Još jednom s ponosom objavljujemo da je znanstvena novakinja našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, buduća doktorica znanosti, Sara Godena, dipl. ing. agr. zajedno s poznatim i uglednim talijanskim znanstvenicima sa Sveučilišta u Bologni, dr. sc. A. Bendini, dr. sc. L. Cerretani i E. Giambanelli, dipl. ing., kao i s dr. sc. D. Đermić s Instituta „Ruđer Bošković“ i mentoricom s Agronomskog fakulteta, dr. sc. Edytom Đermić objavila rad u uglednom njemačkom časopisu "European Journal of Lipid Science and Technology". Časopis European Journal of Lipid Science and Technology (ISI faktor odjeka za 2010: 1,487 i petogodišnji faktor odjeka: 1,719, prema Thomson Reuters Journal Citation Reports) objavljuje radove iz područja znanosti o hrani, tehnologije, prehrane i dijetetike, a izdavač je Wiley-Blackwell.

Opširnije:NOVI ZNANSTVENI RAD U UGLEDNOM NJEMAČKOM ČASOPISU

Potkategorije