Logo MTI BijeliTridesetak vinara, enologa i znanstvenika iz Hrvatske i Slovenije u periodu 9.-11. srpnja bili su na studijskom putovanju u austrijskim pokrajinama Štajerskoj i Gradišće kako bi posjetili njihove vinske ceste i podrume. Riječ je o putovanju dobre prakse u sklopu europskog projekta Putevima Malvazije istarske – Malvasia TourIstra s ciljem upoznavanja dobre prakse u susjedstvu odnosno upoznavanje primjera vrlo dobro razvijenog vinskog turizma u relevantnim članicama EU i njegovog apliciranja u prekograničnom HRO-SLO području čemu ovaj projekt teži.

combined logo MED - reduced versionInstitut za poljoprivredu i turizam u Poreču dobio je u partnerstvu s još 4 europske države iz mediteranskog bazena vrlo značajan projekt bitan za još bolje pozicioniranje turizma u Istri. Ime projekta je „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“ i odobren je za financiranje u sklopu Transnacionalnog programa MEDITERAN (MED)

diploma12.06.2014. dr.sc. Ana Težak Damijanić obranila je doktorsku disertaciju naslova "Zdrav životni stil - odrednica vrijednosti za potrošače na turističkom tržištu". Doktorska disertacija obranjena je pred stručnim povjerenstvom u sastavu:

 

1. Prof.dr.sc. Ivan Mencer, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Rijeci - predsjednik
2. dr.sc. Bruno Grbac, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Rijeci, mentor - član
3. dr.sc. Marcel Meler, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku, mentor - član
 
Za više informacija o ovom zanimljivom doktoratu možete kontaktirati dr.sc. Anu Težak Damijanić

Robin17.06.2014. u Institutu Robin Smith održala je prezentaciju dvogodišnjeg terenskog istraživanja koje je provela na području Bujštine u sklopu istraživanja za potrebe izrade doktorata (PhD) na University of Oxford. Kolegica Robin je posljednje dvije godine,u okviru mobilnosti studenata, bila vanjski suradnik Instituta. Kolegica je odradila veliki dio posla i želimo joj puno uspjeha u dovršetku ovog projekata.

Jadr forumMU 2014U petak 06. 06. 2014. U Biogradu na Moru održano je prvo zasjedanje Jadranskog foruma senzorskih analitičara maslinovog ulja. Forum senzorskih analitičara maslinovog ulja zamišljen je da bude međunarodno udruženje službenih i profesionalnih panela iz regije. Na ovom prvom sastanku Foruma, Institut za poljoprivredu i turizam predstavljala je Marina Lukić, dipl.ing., voditeljica Prehrambeno – biotehnološkog laboratorija kroz prezentaciju naslovljenu „Službeni paneli – postupak provođenja službenih kontrola djevičanskih maslinovih ulja“.

 

RAST ISTRE LOGOU okviru radnog paketa 5, IPA/EFRR SLO-HR 2007-2013 projekta RAST ISTRE u petak, 23. svibnja 2014. u Obrtničkom domu u Poreču održan je stručni seminar "Revitalizacija voćnih vrsta u Istri". Uvodnim predavanjem projekt je predstavila voditeljica prof.dr.sc. Nataša Poklar Ulrih s Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a predavanja o manje zastupljenim voćnim vrstama šipku, žižuli, bademu, planici i običnom kopriviću (ladonji) održali su stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dr.sc. Sara Godena, dr.sc. Marin Krapac i Elvino Šetić, dipl.ing.agr., Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, dr.sc. Mira Radunić, te Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci dr.sc. Željko Prgomet.

LOGO ciooalogo Sara 2014Od 4. do 5. lipnja 2014. godine prvi put je u Kopenhagenu (Danska) održana izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja Copenhagen International Olive Oil Awards (CIOOA). U međunarodnom panelu bilo je ukupno 11 članova iz 6 zemalja (Italija, Španjolska, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Japan) na čelu s voditeljem panela, Gino Cellettijem. Među članovima panela bila je dr. sc. Sara Godena iz našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, ujedno i prošlogodišnja ocjenjivačica i članica međunarodnog panela NYIOOC.

ZADAR 2014 230.05.2014. Institut za poljoprivredu i turizam posjetilo je izaslanstvo Zadarskog sveučilišta Odjela za ekonomiju.

Cilj posjeta bio je upoznati djelovanje i rad naše institucije koja je poznata po dugogodišnjoj tradiciji znanstvenog i stručnog rada, te otvoriti mogućnosti za zajedničku suradnju koja bi bila u obostranom interesu. Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru i njegovo znanstveno nastavno osoblje osobito su zainteresirani za suradnju s našim Zavodom za turizam.

LOGO Hr kem drustvoPredavanje našeg istaknutog stručnjaka, fizičara i renomiranog znanstvenika dr.sc. Gorana Zgrablića pod naslovom „Sve što može poći po zlu u fotoizomerizacijikromoforeretinala“, održati će se u utorak, 27. svibnja 2014. godine u velikoj sali Instituta za poljoprivredu i turizam (Karla Huguesa 8, Poreč) s početkom u 13.30 sati.

Predavanje se organizira u sklopu redovitog kolokvija Hrvatskog kemijskog društva – podružnice Pula.

Predavanje je otvoreno i svi su dobrodošli !

Više o predavaču i temi

Iowa 2014U subotu, 17. svibnja 2014. Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč posjetili su profesori i studenti s Iowa State University (College of Agriculture and Life Sciences, Ames, IA), zatim Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Beogradu i profesorice s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Suma 1Institut se drugu godinu zaredom uključuje u manifestaciju “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ koja se u cijeloj Hrvatskojorganizira pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Danas (ponedjeljak, 12.05.2014.) svečanim otvaranjem poučne staze otvoren je i 4. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u Poreču. Sadržaj staze i uređenje šume realizirali su Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s Gradom Porečom, Zdravim Gradom Poreč, TZ Poreč, Hrvatskim šumama d.o.o., Uslugom Poreč d.o.o., Zavičajnim muzejom Poreštine i JU Natura Histrica. Stazu je otvorio gradonačelnik Poreča.

Logo MTI Bijeli11.05.2014. u sklopu 21. VINISTRE na projektu IPA/EFRR projekt Putevima Malvazije istarske / Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra) projektni partner Udruga vinogradara i vinara Istre – VINISTRA, organizirao je stručnu radionicu radnog naslova „Sljubljivanje vina različitih stilova Malvazije istarske sa hranom“

Potkategorije